Koniec śmieciowego jedzenia w szklołach - KUKBUK

Koniec śmieciowego jedzenia w szklołach

Z jakich produktów powinno się składać wzorowe drugie śniadanie? Na pewno nie z tego, co można dziś dostać w szkolnych sklepikach, czyli czipsów, drożdżówek, słodyczy i napojów gazowanych. Na szczęście już niedługo – w ubiegły czwartek sejm uchwalił nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Źródło: PAP

szkola jedzenie kukbuk

Co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły. Winne jest temu nieprawidłowe odżywianie i unikanie aktywności fizycznej. Tylko połowa dzieci je rano śniadanie, więc gdy pomiędzy lekcjami złapie je głód, idą do sklepiku, gdzie półki uginają się od niezdrowych przekąsek pełnych cukru, tłuszczu i soli.

 

Celem zmian w ustawie jest ograniczenie dostępu dzieci do produktów żywnościowych zawierających znaczną ilość składników szkodliwych dla ich rozwoju i powodujących przewlekłe choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, a także próchnica. Minister zdrowia określi w rozporządzeniu, jakie produkty spożywcze będzie można sprzedawać w sklepikach szkolnych i jakich produktów używać do przygotowania obiadów w stołówkach. Ponadto zakazane będzie reklamowanie niezdrowych przekąsek w szkole i jej okolicach.

Przepis na placuszki kukurydziane ze zdjęcia

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: