Kolejne nagrody Gault & Millau rozdane! - KUKBUK

Kolejne nagrody Gault & Millau rozdane!

Znamy nazwiska najlepszych szefów kuchni Małopolski, Śląska, Podkarpacia i Bieszczad.

Tekst: Bartek Kieżun/Krakowski Makaroniarz

Zdjęcie: materiały prasowe

gault millau nagrody kukbuk

Po Warszawie i Poznaniu przyszła kolej na stolicę Małopolski. Podczas uroczystej gali w krakowskiej restauracji Biała Róża wręczono wyróżnienia najlepszym szefom kuchni z Małopolski, ze Śląska, z Podkarpacia i Bieszczad.

 

Od trzech lat inspektorzy Gault & Millau Polska pod okiem redaktorki naczelnej Justyny Adamczyk opracowują przewodnik kulinarny po najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce. Tegoroczną trasę inspektorów, Gault & Millau Tour 2016, śledzimy od samego początku. Po spotkaniach w Warszawie i Poznaniu przyszedł czas na Kraków. I tu przyznano wyróżnienia w pięciu kategoriach: kuchnia tradycyjna, kobieta szef, młody talent, szef jutra oraz szef roku.

 

Jako pierwszy na scenie stanął Janusz Fic z podkrakowskiego Dworu Sieraków. Wyróżnienie Gault & Millau jest kolejną nagrodą w rękach tego zdolnego kucharza. Już wcześniej jego kuchnię, wierną tradycji i pełną wyjątkowych produktów z najbliższej okolicy, rekomendował Slow Food Polska.

 

Katarzyna Rogowska z katowickiej restauracji Cadenza została uznana za najlepiej gotującą kobietę w południowo-wschodniej Polsce. Rogowska, z wykształcenia plastyczka, jest absolutną pasjonatką kulinariów. Kiedy nie gotuje, poszukuje nowych smaków i produktów w całym kraju.

 

Katarzyna Rogowska prowadzi kuchnię autorską, ale jak mówi, inspirują ją kulinaria staropolskie. Podczas gali zaprezentowała kolegom po fachu budyń… z czerwonej kapusty.

 

O krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881 mówi się wyłącznie dobrze. Nic dziwnego, że inspektorzy Gault & Millau dostrzegli talent w tamtejszej kuchni. Pawła Krasa, który już jako pięciolatek chciał zostać kucharzem, doceniono, przyznając mu tytuł Młodego Talentu.

 

Tytuł Szefa Jutra otrzymał Łukasz Cichy, szef kuchni restauracji Biała Róża, gospodarza imprezy. Cichy podkreśla swoją słabość do małopolskiej tradycji kulinarnej, wyniesionej z domu, którą w wyjątkowy sposób łączy z nowoczesnością. To kolejne wyróżnienie dla Białej Róży w ciągu ostatnich tygodni – miesiąc wcześniej „Wine Spectator” docenił kartę win opracowaną przez sommelierkę Monikę Bielkę-Vescovi.

 

Kuchnię Krzysztofa Żurka doceniają smakosze z całego świata. Żurek mówi o sobie, że jest kucharzem z wykształcenia i z zamiłowania.

 

Restauracja Trzy Rybki, której szefuje, mieści się w krakowskim hotelu Starym i serwuje kuchnię regionalną, tradycyjną, niepozbawioną jednak twórczego twista, co, jak widać, przypadło do gustu inspektorom.

 

Wszystkim wyróżnionym szefom serdecznie gratulujemy i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy.

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: