"Kiszonki i fermentacje" - rozdajemy książki - KUKBUK

„Kiszonki i fermentacje” – rozdajemy książki

Jeśli macie ochotę ukisić coś innego, niż ogórki czy kapustę, mamy dla was idealną książkę - przewodnik po smaku kwaśnym.
kiszonki baron kukbuk

Kiszonki są bombą witaminową, zawierają naturalne probiotyki, a ich samodzielne przygotowanie nie zachwieje domowym budżetem. Dobrze wie o tym szef kuchni Aleksander Baron, który w restauracji Solec 44 od dawna odkrywa potencjał, który drzemie w kwaszeniu. Kiszone pomidory, rzodkiew, łodygi buraka liściowego czy brokuł gałązkowy na stałe goszczą w menu Solca, gdzie można też między innymi wypić margaritę na kiszonym agreście z zieloną solą kaffirow.

Teraz swoją wiedzą Baron dzieli się z szerszym gronem smakoszy. Mimo, że smak kwaśny jest najbardziej charakterystycznym w polskiej kuchni, a kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności, to sztuka fermentacji i kwaszenia jest u nas nadal nieznana.

W książce „Kiszonki i fermentacje” Aleksander Baron tłumaczy jak wybierać produkty do kiszenia, w czym je kisić i w jaki sposób podawać. Świat odkrył niedawno zdrowotne właściwości fermentowanych produktów, a kiszenie podbija serca restauratorów, blogerów i magazynów kulinarnych z całego świata. Zachwycamy się kimchi i kombuczą zapominając, że kiszone możliwości na tym się nie kończą. Dlatego „Kiszonki i fermentacje“ to prawdziwa skarbnica kiszonkowej wiedzy. Dzięki przepisom zawartym w książce możemy stworzyć tak oryginalne dania i dodatki jak sorbet z fermentowanego melona, rzodkiewki w czarnej soli czy krem z dyni w maślance z czosnkiem, a gdy ich spróbujecie, zdacie sobie sprawę, że ukisić można właściwie wszystko.

Już 6 listopada Aleksander Baron podzieli się swoją kiszonkową wiedzą podczas festiwalu FILMS for FOOD, który odbędzie się w kinie Muranów. Oprócz pokazu filmowego o światowym mistrzu fermentacji—Sandorze Katzu, będzie można wziąć udział w kiermaszu kiszonek. Po projekcji filmu panel dyskusyjny z ekspertami w tej dziedzinie poprowadzi redaktorka naczelna KUKBUK-a—Agata Michalak. Więcej o FILMS for FOOD przeczytacie tutaj.

Mamy dla was trzy egzemplarze książki Aleksandra Barona. Aby zdobyć jedną z nich, wystarczy na adres konkurs@kukbuk.com.pl wysłać odpowiedź na pytanie: Jaka jest najlepsza kiszonka, którą udało wam się przyrządzić we własnej kuchni? Autorów najciekawszych wypowiedzi nagrodzimy książkami „Kiszonki i fermentacje“. Na odpowiedzi czekamy do 5 listopada. Powodzenia!

© KUKBUK 2017