Jedzenie jako doświadczenie - czym jest food design? - KUKBUK

Jedzenie jako doświadczenie – czym jest food design?

Sztuka i jedzenie, gotowanie i projektowanie – o tym, jak przecinają się na pozór różne i do niedawna odległe światy będziemy rozmawiać dziś po 18.00 w Kinie Iluzjon, między innymi z Wojciechem Modestem Amaro. Okazją będzie debata, którą poprowadzi redaktorka naczelna KUKBUK-a Agata Michalak po filmie "Kuchnia wszystkich zmysłów" na festiwalu Planete+ Doc.
food design kukbuk

Świat wielkiej gastronomii wkracza na nowe ścieżki zarezerwowane dotąd dla sztuk wizualnych. Bohaterowie Kuchni wszystkich zmysłów, hiszpańscy innowatorzy, bracia Roca, działają na styku dwóch światów – sztuki i gotowania, skłaniając do refleksji nad wymiarami współczesnego podejścia do przygotowywania posiłków. Czy gotowanie nieprzypadkowo nazywane jest sztuką kulinarną? Podczas debaty po filmie zastanowimy się, czym jest food design i czy nie zatraciliśmy się w formie i oprawie działań kulinarnych.
Uczestnicy:

Anna Theiss – krytyczka i popularyzatorka sztuki, zawodowo zajmuje się błędem, pisze blog o designie na www.kukbuk.com.pl
Kasia Gliszczyńska – design manager, pomysłodawczyni pierwszych warsztatów z food design, autorka pierwszych podyplomowych studiów Food Design w Polsce
Wojciech Modest Amaro – szef kuchni w Atelier Amaro, jako pierwszy zdobył gwiazdkę Michelin w Polsce, prowadzący telewizyjny program kulinarny Top Chef i Hell’s Kitchen – Piekielna kuchnia
Moderatorka:

Agata Michalak – redaktorka naczelna magazynu KUKBUK

Kino Iluzjon
13 maja
po pokazie filmu „Kuchnia wszystkich zmysłów”, który zaczyna się o godzinie 18.00.
Wstęp na debatę jest bezpłatny.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: