Historia w szczypcie curry - KUKBUK

Historia w szczypcie curry

Zapraszamy w aromatyczną podróż w czasie, aż do źródeł historii handlu przyprawami korzennymi.
gary nabhan kukbuk

Nie wyobrażamy sobie życia bez kuminu, nic tak nie aromatuzuje curry, pieczonych warzyw, humusu czy zwykłych jajek sadzonych. Zima bez kakao? Niemożliwa do przetrwania. Tymczasem kiedyś te przyprawy nie były tak łatwo dostępne jak dziś. W książce „Kumin, kakao i karnawał. Odyseja aromatyczna” Gary Paul Nabhan podąża śladami przemierzających pustynne szlaki karawan. Opisuje rolę, jaką odegrały ludy semickie w rozwoju i kontroli globalnego handlu i opowiada o tym, jak dwie pustynne kultury, przedstawiane często jako nieustannie skłócone – Arabowie i Żydzi – latami współpracowały ze sobą w kwestiach handlowych, oraz jak doszło do tego, że takie przyprawy jak kumin, cynamon, szafran czy papryka zawędrowały na krańce świata i stały się znakami rozpoznawczymi wielu odmiennych kuchni. Książka pomaga również zrozumieć procesy globalizacji i przedstawia życie codzienne ludzi żyjących z obrotu przyprawami. Dodatkowo, w opowieść zostały wplecione przepisy na aromatyczne, tradycyjne potrawy.

gary nabhan kukbuk

Autor przedstawia historię z perspektywy globalnej, czerpiąc z podróżniczych i historycznych relacji, które wzbogaca opowieściami swoich arabskich przodków i swoimi własnymi naukowymi refleksjami na temat międzykulturowych zależności między językami i smakami.

 

Jeśli chcielibyście zgłębić historię handlu przyprawami, zapraszamy was do wzięcia udziału w naszym konkursie. Mamy trzy egzemplarze książki „Kumin, kakao i karnawał”, a co należy zrobić, żeby je otrzymać? Wystarczy, że na adres konkurs@kukbuk.com.pl wyślecie nam przepis na danie z dodatkiem kakao i kuminu. Najciekawsze odpowiedzi nagrodzimy egzemplarzem książki. Powodzenia!

 

REGULAMIN

© KUKBUK 2017