Halloumi na salonach - KUKBUK

Halloumi na salonach

Czy wiecie, że oryginalny ser halloumi musi pochodzić z Cypru? Jeszcze więcej ciekawostek na temat tego sera poznaliśmy podczas spotkania zorganizowanego przez Cypryjskie Centrum Promocji Handlu.
Fenicja kebab kukbuk

Wyśmienity smak i uniwersalność to cechy, które powodują, że cypryjski ser halloumi jest uznawany za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów i ceniony na całym świecie. Obecnie mieszkańcy ok. 40 krajów na 5 kontynentach spożywają halloumi – przede wszystkim w formie grillowanej, do czego nadaje się znakomicie, gdyż w odróżnieniu od wielu serów nie topi się całkowicie pod wpływem ciepła, lecz nabiera przyjemnej i delikatnej konsystencji. Zaskoczeniem dla wielu osób może być fakt, że ser halloumi sprawdza się doskonale także w słodkiej odsłonie, np. z miodem czy owocami.

Oryginalny ser halloumi jest wytwarzany z mleka owczego lub z odpowiedniej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego z dodatkiem mięty. Wyłączne prawo do jego produkcji i nazwy posiada Cypr. Propagatorem sera halloumi w Polsce jest Cypryjskie Centrum Promocji Handlu, które w ostatnim czasie w Warszawie zorganizowało spotkanie, pozwalające uczestnikom odkryć jego różnorodne walory smakowe pod postacią cypryjskich specjałów. Było pysznie!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: