Gorzka prawda o cukrze - KUKBUK

Gorzka prawda o cukrze

Cukier krzepi? Niekoniecznie. Zapraszamy na film, od którego zabolą was zęby.
caly ten cukier kukbuk film

O słodkim projekcie Damona Gameau pisaliśmy przy okazji książki pod tym samym tytułem. Podobnie jak niegdyś nominowany do Oscara film „Super Size Me” wypowiedział walkę śmieciowemu jedzeniu, tak rewelacyjny dokument „Cały ten cukier” rozprawia się z mitami dotyczącymi cukru w przetworzonych produktach. Australijczyk Damon Gameau, reżyser, scenarzysta i główny bohater filmu, postanowił na własnej skórze zbadać wpływ wysokocukrowej diety na organizm człowieka. Zerwał ze zdrowym stylem życia i przez dwa miesiące codziennie zjadał tyle cukru, ile przeciętny Australijczyk, czyli 40 łyżeczek. Co ciekawe, aby osiągnąć tę, wydawałoby się, zatrważającą ilość, nie musiał nawet jeść słodyczy. Wystarczyło, żeby żywił się przetworzonymi produktami, które często błędnie postrzegamy jako zdrowe – na przykład artykułami o obniżonej zawartości tłuszczu, w których brakujące walory smakowe zastępowane są między innymi zwiększoną ilością cukru. Po dwóch miesiącach eksperymentu lekarze zaobserwowali zatrważająco szybkie zmiany w organizmie bohatera, który, odżywiając się dalej w ten sposób, ryzykowałby wkroczenie na drogę do otyłości, cukrzycy i chorób serca.

 

Damon nie ograniczył zasięgu eksperymentu jedynie do własnego ciała. Aby poszerzyć spektrum badań, odwiedził australijską wioskę Amata, w której jeszcze niedawno cukru nie jadło się prawie wcale, a następnie dla kontrastu wybrał się do ojczyzny śmieciowego jedzenia, czyli Stanów Zjednoczonych. Przeprowadził też małą krucjatę przeciw przemysłowi spożywczemu, który stosuje wytrawne sztuczki, karmiąc ludzi cukrem.

 

Przekazując swoją lekcję, Australijczyk nie boi się szokować – o ile scena, w której posypuje pieczonego kurczaka cukrem, aby zilustrować jego zawartość w paczkowanym sosie teriyaki, wywołuje uśmiech na twarzy, o tyle dwuminutowa sekwencja wyrywania przez dentystę przeżartych słodkimi napojami zębów amerykańskiego dziecka przyprawia o dreszcze i niemal fizyczny ból.

Gameau bawi się konwencją filmu dokumentalnego: medyczni eksperci występują tu w roli superbohaterów, którzy prostymi słowami tłumaczą zmiany zachodzące w organizmie, a żeby przedstawić bardziej skomplikowane kwestie, reżyser wnika w głąb ludzkiego ciała w animacjach przywodzących na myśl stare francuskie kreskówki „Było sobie życie”.

Film jest pełen inteligentnego humoru, miejscami można się w nim też dopatrzeć filmowych aluzji, na przykład w scenach wprowadzających nowych bohaterów, które są niczym wyjęte z „Debiutantów” Mike’a Millsa. Przyjemną lekkość do głównej narracji wprowadzają przerywniki, w których brytyjski komik Stephen Fry recytuje poemat o różnicach między glukozą, fruktozą i laktozą, a australijski aktor Hugh Jackman maluje historię cukru. Do walorów filmu należy też zaliczyć świetnie dobraną ścieżkę dźwiękową, chociażby piosenkę „I Just Can’t Get Enough” Depeche Mode w otwierającej film scenie przedstawiającej masową produkcję słodyczy.

 

„Cały ten cukier” to zabawny, interesujący i pouczający film – pozycja obowiązkowa zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Do kin wchodzi 18 marca, a już 15 marca o godzinie 19 w warszawskim kinie Elektronik odbędzie się KUKBUK-owy pokaz specjalny. Mamy dla was 20 podwójnych zaproszeń na film. Dostaną je osoby, które na adres konkurs@kukbuk.com.pl prześlą nam wspomnienie o ulubionych słodyczach z dzieciństwa. Na wasze wypowiedzi czekamy do 15 marca, do godziny 11. Powodzenia!

 

REGULAMIN

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: