Gault&Millau 2017 - Znamy zwycięzców! - KUKBUK

Gault&Millau 2017 – Znamy zwycięzców!

W ostatnią niedzielę 27 listopada Żółty Przewodnik Gault&Millau wręczył po raz trzeci swoje nagrody. Zobaczcie, kogo będziemy w tym roku nosić na rękach!

Tekst: Agata Michalak, zdjęcia: Gault&Millau Polska/Teodor Klepczyński

Gala Gault&Millau 27

Iście hollywoodzka gala już po raz trzeci zgromadziła wszystkich liczących się szefów kuchni w Polsce. Ubrani w jednakowe białe kurtki z insygniami Gault&Millau i partnerów wydarzenia, dumni kucharze zajęli większość ogromnej przestrzeni Centrum Nauki i Techniki EC1 w Łodzi. Pozostali goście – zaproszeni partnerzy, dziennikarze i blogerzy – z należytym szacunkiem oklaskiwali bohaterów tego wieczoru.

Gala Gault&Millau 27.11.2016 Lodz

Najważniejsza z nich była dwudziestka piątka nominowanych w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Zwycięzców można było typować już w trakcie gali, gdyż tradycyjnie część laureatów została również zaproszona do gotowania w trakcie wieczoru. Tak było w przypadku zwyciężczyni tej nocy – Kasi Daniłowicz z restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu i Szefa Jutra – Ernesta Jagodzińskiego z Cuciny 88 w Poznaniu. Oboje zaserwowali bodaj najciekawsze propozycje z galowego menu: jajko na miękko w towarzystwie wegetariańskiej kaszanki, chipsa z pieczonej cebuli, żółtego buraka i pigwowca (Daniłowicz) oraz rozpływającego się halibuta z zamkniętym w zimnej, chrupkiej skorupce mleczkiem kokosowym, mango, kolendrą i chili, które cudownie na przemian podkręcały i koiły zmysły (Jagodziński). Laury należą się także Szefowi Kuchni Tradycyjnej roku 2016 – Andrzejowi Polanowi z Małej Polany Smaku, Młodemu Talentowi 2016 – bezsprzecznie utalentowanemu Łukaszowi Budzikowi z restauracji Mennicza Fusion oraz nieobecnemu ciałem na gali Andrei Camastrze, czyli zwycięzcy zasłużonego lauru dla Szefa Roku 2016. Szybka lektura przewodnika w wydaniu na rok 2017, która zwieńczyła galę, pozwoliła przy okazji odkryć, że oto restauracja Camastry, Senses, wyprzedziła w punktacji mistrza Amaro, uzyskując 18 punktów na 20 możliwych. Atelier Amaro, obdarowane również czterema toczkami, zajęło drugie miejsce na podium z 17,5 punktami. Zaszczytne trzecie miejsce przypadło w udziale Enfant Terrible Michała Brysia z 16 punktami i trzema toczkami.

Gala Gault&Millau 27.11.2016 Lodz
Gala Gault&Millau 27.11.2016 Lodz

Wszystkim nagrodzonym i nominowanym serdecznie gratulujemy!

 

Pełna lista nominowanych i nagrodzonych:

 

Kategoria Szef Kuchni Tradycyjnej:

 

Maciej Barton – Pałac w Orli

Janusz Fic – Dwór Sieraków

Grzegorz Labuda – Szafarnia 10, Gdańsk

Rafał Kowalczyk – Stary Dom, Warszawa

Andrzej Polan – Mała Polana Smaków, Warszawa

 

Laureatem został szef kuchni i właściciel stołecznej Małej Polany Smaków – Andrzej Polan.

 

Kategoria Kobieta Szef:

 

Urszula Czyżak – Lawendowe Termy, Uniejów

Iwona Niemczewska – Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin

Katarzyna Daniłowicz – Olszewskiego 128, Wrocław

Katarzyna Rogowska – Cadenza, Katowice

Ewa Malika Szyc Juchnowicz – Malika, Gdynia

 

Zwyciężyła Katarzyna Daniłowicz, szefowa i współwłaścicielka restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu.

 

Kategoria Młody Talent:

 

Krzysztof Bielawski – Szeroka 9, Toruń

Łukasz Budzik – Mennicza Fusion, Wrocław

Łukasz Cichy – Biała Róża, Kraków

Paweł Kras – Bottiglieria 1881, Kraków

Marcin Przybysz – Belvedere, Warszawa

 

Zwycięzcą został Łukasz Budzik, szef kuchni wrocławskiej restauracji Mennicza Fusion.

 

Kategoria Szef Jutra:

 

Mirosław Jabłoński  – Delight, Łódź

Ernest Jagodziński – Cucina 88, Poznań

Sebastian Krauzowicz – Sfera by Krauzowicz, Toruń

Maciej Rosiński – Affogato Restaurant, Łódź

Mariusz Siwak – Park Hotel, Szczecin

 

Nagroda trafiła w ręce Ernesta Jagodzińskiego, szefa kuchni w Cuciny 88 w Poznaniu.

 

Kategoria Szef Roku:

 

Andrea Camastra – Senses, Warszawa

Martin Gimenez Castro – Salto, Warszawa

Witek Iwański – Aruana, Serock

Artur Skotarczyk – Muga, Poznań

Krzysztof Żurek – Trzy Rybki, Kraków

 

Zwycięzcą został Andrea Camastra.

© KUKBUK 2017