Gastrobanda pod lupą - KUKBUK

Gastrobanda pod lupą

Jak wygląda życie za kuchennymi drzwiami i co ukrywają przed nami restauratorzy?
gastrobanda kukbuk

Jak wygląda życie za kuchennymi drzwiami i co ukrywają przed nami restauratorzy?

Do tej pory wiedziała o tym garstka – czas, aby dowiedziała się cała Polska. „Gastrobanda” to książka, która ma obalić kulinarne mity.

 

W dobie niezliczonej liczby programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków – każdy bywalec restauracji i wielbiciel kuchni ma pytania, które chciałby zadać, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna?

 

„Gastrobanda” to pierwsza polska książka, której autorzy szczerze rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne, pytanie w bezkompromisowy sposób odsłaniają nieznany laikowi barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, umiejętnościach psychologicznych barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację restauracyjnych gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii – pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji.

 

Całość przyrządzona i zaserwowana została przez kucharza Kamila Sadkowskiego i dziennikarza Jakuba Milszewskiego. Jeśli chcecie wiedzieć, jak ugotować danie dla licznej grupy osób w możliwie krótkim czasie oraz na co zwracać uwagę przy zamawianiu restauracyjnego posiłku, koniecznie zajrzyjcie do „Gastrobandy”!

gastrobanda kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: