Finał kampanii Gotujmy zdrowo w Water&Wine - KUKBUK

Finał kampanii Gotujmy zdrowo w Water&Wine

Popularne blogerki kulinarne spotkały się w Water & Wine, aby podsumować trwający ponad dwa lata projekt Cisowianki – Gotujmy Zdrowo.
Finał kampanii Gotujmy zdrowo w Water&Wine
cisowianka water wine kukbuk

W wyjątkowo piękną i słoneczną listopadową środę do konceptu restauracyjnego Water & Wine, zlokalizowanego przy zakładzie butelkującym Cisowiankę, zawitały popularne blogerki. Pretekstem do spotkania była kampania społeczna Cisowianki – Gotujmy Zdrowo, która rozpoczęła się w maju 2014 roku. Przez ponad dwa lata trwania akcji udało się przekonać wielu Polaków, że aby dania były smaczne, wcale nie trzeba ich solić, a także że warto sięgać po inne przyprawy i świeże zioła, aby nadać potrawom niepowtarzalny smak. W kampanii Gotujmy Zdrowo mocno podkreślano też, że najlepsze i najzdrowsze dania powstają ze świeżych i sezonowych produktów pochodzących od sprawdzonych dostawców.

cisowianka water wine kukbuk
cisowianka water wine kukbuk

Spotkanie w Water & Wine rozpoczęło się od water tastingu przeprowadzonego przez Piotra Kameckiego, prezydenta Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Podczas degustacji w ciemno zaproszeni goście mogli się przekonać, jak duże są różnice w smaku różnych rodzajów wody oraz jak duży wpływ na odczuwany smak mają temperatura jej podania i kształt naczynia, z którego pijemy.

 

Po degustacji przyszedł czas na menu przygotowane przez zespół Water & Wine z Markiem Flisińskim na czele. Wszystkie dania przyrządzono naturalnie w zgodzie z zasadami kampanii Gotujmy Zdrowo. Agata Anioł (Kuchnia w Formie), Magda Gendźwiłł (Crust & Dust), Katarzyna Marciniewicz (Chilli Bite), Magda Klimczak (Dare to Cook) i Maia Sobczak (Qmam Kaszę) zachwycały się niezwykłym smakiem między innymi lodów z czarnego czosnku z rokitnikiem, suma z gruszką i pietruszką, jagnięciny podanej w towarzystwie purée z ryby po grecku czy tagliatelli z kalarepy.

 

Kolacja i rozmowy przeciągnęły się do późnych godzin wieczornych. Wszystkim zgromadzonym przy stole w Water & Wine było smutno, że kampania Cisowianki dobiega końca – jednak pomysłów na kolejne działania znalazło się tak dużo, że na pewno nie było to ostatnie spotkanie w tym gronie, przy daniach przygotowanych przez ekipę Marka Flisińskiego i w towarzystwie musującej Cisowianki Perlage.

cisowianka water wine kukbuk
cisowianka water wine kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: