Jak filetować płaską rybę? - KUKBUK

Jak filetować płaską rybę?

Cztery filety z jednej ryby. Złów lub kup flądrę, gładzicę czy turbota i zaskocz znajomych umiejętnością sprawiania ryby!
ryba filetowanie kukbuk

1. Rybę myjemy w zimniej wodzie, ale nie skrobiemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Robimy nacięcie na górnej stronie pod głową i wyjmujemy wnętrzności.

2. Nacinamy rybę wzdłuż linii bocznej – od ogona w stronę głowy.

3. Robimy nacięcie nad głową.

4. Nacinamy rybę przy ogonie.

5. Prowadzimy nóż wzdłuż płetwy, od ogona w stronę głowy, uważając, aby nie przeciąć ości.

6. Wkładamy palec w nacięcie na linii bocznej i staramy się wyczuć pod palcem kręgosłup.

7. Robimy poziome nacięcie od kręgosłupa wzdłuż ości.

8. Tniemy płynnym ruchem, starając się nie uszkodzić filetu.

9. Prowadzimy nóż do wcześniejszego nacięcia wzdłuż płetwy i ogona. Otrzymujemy filet.

10. Z drugą, denną stroną ryby postępujemy tak samo. Jedynie delikatniej, bo jest ona cieńsza od górnej.

11. Otrzymujemy cztery filety.

12. Każdy z nich powinniśmy pozbawić skórki, gdyż jest gruba i niesmaczna. Zaczynamy od przytrzymania strony ogonowej, następnie wbijamy pod kątem nóż i prowadzimy go ku drugiej, szerszej stronie.

ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
ryba filetowanie kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: