Aquafaba, czyli wegański substytut jajka - KUKBUK

Aquafaba, czyli wegański substytut jajka

Nie wylewaj płynu z puszki po ciecierzycy, zrób z niego bezy i musy!

Tekst i zdjęcia: Urszula Czumaj

Nie banany, nie siemię lniane ani nawet nasiona chia, ale mętna zawiesina ze słoika lub puszki z ciecierzycą zrewolucjonizowała ostatnio wegański świat. Nie tylko roślinożercy, lecz także wielbiciele nowinek gastronomicznych zabrali się do miksowania aquafaby, by otrzymać puszystą pianę, do złudzenia przypominającą ubite białka. Jak to możliwe? W składzie zalewy po ciecierzycy jest mieszanka białka i skrobi. Nawet bariści i barmani ulegli modzie na aquafabę, która idealnie sprawdza się zarówno w napojach kawowych, jak i drinkach.

Zanim ktokolwiek usłyszał o aquafabie, najczęstszym zamiennikiem jajek w kuchni roślinnej były dojrzałe, rozdrobnione banany, przecier jabłkowy albo wymieszane z wodą siemię lniane. Nie dało się z nich jednak zrobić wszystkiego, na przykład Pavlovej.

Świat dowiedział się o niesamowitych właściwościach aquafaby dzięki Amerykaninowi Goose’owi Wohltowi, który przetrząsając internet w poszukiwaniu idealnego przepisu na wegańską wersję bezy, znalazł recepturę z użyciem zalewy po ciecierzycy, pozostałej po długotrwałym gotowaniu roślin strączkowych. Od razu opatentował ten pomysł i wymyślił nazwę.

Termin „aquafaba” powstał z połączenia dwóch łacińskich słów: „woda” (aqua) i „fasola” (faba).

Aquafaba ma nawet swoją oficjalną stronę. Na Aquafaba.com możecie poznać fascynującą historię tego wynalazku, dołączyć do społeczności fanów wody po strączkach i poczytać o jej wartościach odżywczych. Te nie są imponujące, chociaż badania nad strukturą aquafaby trwają. Zresztą nie o składniki zalewy po ciecierzycy tu chodzi, a o możliwości, dzięki którym wreszcie zrobimy wegańskie makaroniki, suflety czekoladowe czy nawet majonez.

Według twórców zastąpienie jajka aquafabą we wszelkich przepisach jest banalnie proste. Wystarczy jedna łyżka zawiesiny jako zamiennik żółtka, dwie łyżki, by zastąpić białko, a trzy – jeśli chodzi o całe jajko.

Można też dostosować gęstość zalewy po ciecierzycy do własnych potrzeb, redukując ją nad ogniem. Na rynku amerykańskim pojawił się już wegański majonez na bazie aquafaby, a wkrótce odbędzie się premiera pierwszej książki kucharskiej pełnej bezjajecznych przepisów na dania z jej wykorzystaniem. Nic, tylko odkopać puszki z ciecierzycą i połączyć robienie humusu z przygotowaniem wegańskich deserów!

Bezy z aquafaby

Składniki

  • aquafaba – zalewa po ciecierzycy (z 1 puszki 400 g)
  • ½ szklanki cukru

Aquafabę przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę. Gdy zaczną się formować rożki, dodajemy stopniowo cukier, aż piana będzie na tyle sztywna, że nie drgnie po odwróceniu miski do góry dnem. Łyżką nabieramy masę i nakładamy porcje (około 3-centymetrowej szerokości) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 100 stopni piekarniku przez półtorej godziny. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku