Eataway - zjedz obiad u nieznajomych - KUKBUK

Eataway – zjedz obiad u nieznajomych

Lubicie gościć i karmić? Poznajcie Eataway, projekt, który łączy smakoszy.

Zdjęcie: unsplash

eataway kukbuk

Krakowski start-up Eataway rozwija skrzydła i w tym tygodniu wkracza do Warszawy. W ciągu zaledwie kilku miesięcy funkcjonowania strony www.eataway.com dziesiątka kucharzy ugościła w swoich jadalniach ponad 400 gości z kilkunastu państw. Idea jest bardzo prosta – gotuj, jedz i poznawaj przez kuchnię ludzi z całego świata. Eataway to alternatywa dla tradycyjnego posiłku w restauracji, niepowtarzalne doświadczenie kulinarne odbywające się w cieple prywatnej przestrzeni. Serwis działa podobnie do popularnych BlaBlaCar (wspólne przejazdy samochodowe) czy Airbnb (wynajmowanie prywatnych mieszkań na wakacje w obcym mieście) – pomaga poznawać nowych ludzi i dobrze zjeść w domowej atmosferze. 

 

Gospodarzem może zostać każdy, kto lubi gotować i jest otwarty na przyjęcie nieznajomych w swojej kuchni. Ponieważ zapraszanie obcych to rodzaj nowego doświadczenia, Eataway służy wskazówkami i pomaga debiutującym kucharzom zaplanować pierwszy posiłek. Na razie gośćmi są głównie zagraniczni turyści, ciekawi zarówno polskiej domowej kuchni, jak i samym gospodarzy. Przy domowym stole zasiadają ludzie z wielu krajów, w różnym wieku, nie tylko turyści, ale też mieszkańcy, którzy mogą w ten sposób poznać innych pasjonatów gotowania. Kilka miesięcy działania pokazało, że domowa kolacja bywa początkiem bliskiej znajomości.

 

Potrawy są tradycyjne lub nowoczesne, przeważnie przyrządzone z lokalnych produktów, ale zawsze na wysokim poziomie i odzwierciedlające charakter oraz upodobania kucharza. Eataway stawia na luz, kontakty międzyludzkie i serdeczną towarzyskość. Ponieważ wśród kucharzy są również obcokrajowcy, pragnący podzielić się swoją kulturą, portal oferuje dania wielu kuchni.

 

Jak wziąć udział w takim spotkaniu? Wystarczy wejść na www.eataway.com, wybrać kucharza, zarezerwować datę, przyjść, zjeść i opłacić składkowe. Na stronie projektu możemy wyszukiwać zarówno gospodarzy, jak i posiłki przez nich oferowane. Pomocne w wyborze są recenzje wystawiane przez uczestników wcześniejszych spotkań i zdjęcia potraw zamieszczane przez samych gotujących.

Na razie Eataway szuka kucharzy w Warszawie, ale kto wie, może już niedługo nadejdzie czas na podbój Europy?

Zdjęcie: unsplash

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: