Kto dostanie gwiazdkę Michelin? - KUKBUK

Kto dostanie gwiazdkę Michelin?

Najbliższych nocy nie prześpi z nerwów większość szefów kuchni najlepszych restauracji na świecie. Zbliża się moment publikacji przewodnika „Main cities of Europe 2015“. Które polskie restauracje mają szansę na gwiazdkę? Poznajcie nasze typy!
gwiazdka michelin kukbuk

Restauracja Aruana, szef kuchni Witek Iwański

Młody, zdolny i bardzo ambitny. Laureat szóstej edycji Wine & Food Noble Night na co dzień szefuje hotelowej restauracji w podwarszawskim Serocku. Współpracuje również z nami – w bieżącym numerze KUKBUK–a serwuje wyrafinowane jajeczne potrawy na Wielkanoc, wcześniej przygotował okładkowe danie z letniego numeru. Kariera Witka rozwija się bardzo dynamicznie, Gault & Millau, inny francuski przewodnik, przyznał mu tytuł „Młodego talentu”. Czy jego pracę docenią także inspektorzy Michelin?

 

 

Senses, szef kuchni Andrea Camastra

Wcześniej szef kuchni restauracji słynącej z nagrywania swoich gości – Sowa i przyjaciele – dziś gotuje i czaruje przy ulicy Bielańskiej. Czy odważny, nowoczesny, laboratoryjny styl Andreii Camastry docenią inspektorzy? Wielu twierdzi, że tak. Według przewodnika Gault & Millau już jest „szefem jutra”.

 

 

Nolita, szef kuchni Jacek Grochowina

Laureat wielu wyróżnień, m.in. brytyjskich i francuskich akademii kulinarnych. Podobnie jak Wojciech Modest Amaro, przed otworzeniem własnego miejsca szefował restauracji Amber Room w Klubie Polskiej Rady Biznesu. Ostatnio zasłynął wycofaniem swojej restauracji z konkursu „Knajpa Roku“ gazety Co Jest Grane – czy zrezygnuje z wyścigu po gwiazdkę? Mało prawdopodobne.

 

Dla szefów kuchni i restauratorów już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym wyróżnieniem. Prócz gwiazdek przyznawane są również symbole Sztućców (łyżka i widelec) za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców) oraz Bib Gourmand za stosunek jakości do ceny. Gwiazdka Michelin pozostaje natomiast wyrazem uznania sztuki kulinarnej restauracji i jednocześnie największym marzeniem jej właściciela. O uwzględnieniu lokalu w przewodniku decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów zawsze pozostają anonimowe, co zapewnia wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

 

I my z niecierpliwością oczekujemy wyników. Czy Atelier Amaro utrzyma gwiazdkę, czy może powiększy kolekcję o drugą? A jakie jest wasze zdanie, kto powinien dostać w tym roku gwiazdkę… z francuskiego nieba?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: