Dla kogo gwiazda Michelin 2016? - KUKBUK

Dla kogo gwiazda Michelin 2016?

Już jutro premiera słynnego przewodnika. Czy któraś z polskich restauracji dostanie gwiazdkę?
michelin kukbuk

Marco Pierre White na pytanie, czy dwugwiazdkowy szef może płakać przy krojeniu cebuli, odparł, że są tylko dwie sytuacje, w których płacz dwugwiazdkowego kucharza jest usprawiedliwiony: kiedy straci drugą gwiazdkę lub zyska trzecią. Nie ma bowiem ważniejszego wyróżnienia w świecie wysokiej gastronomii, będącego jednocześnie spełnieniem marzeń wielu ambitnych kucharzy i pragmatycznie nastawionych restauratorów. Z pewnością z tą tezą zgodzi się jedyny posiadacz gwiazdki Michelin w Polsce Wojciech Modest Amaro. Czy zdobędzie kolejną? Tego mu życzymy.

 

Przypomnijmy…

 

Inspektorzy przyznają jedną gwiazdkę bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie gwiazdki – rewelacyjnej kuchni, którą warto odwiedzić, a trzy –wyjątkowej kuchni wartej specjalnej podróży.

 

W czerwonym przewodniku Michelin „Main Cities of Europe” poza gwiazdkami znajdziemy także inaczej oznaczone rekomendacje, na przykład symbole sztućców przyznawane za wystrój, ogólną atmosferę i jakość serwisu oraz Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny. W zeszłorocznym rankingu „Main Cities of Europe” tym ostatnim wyróżniono dwie stołeczne restauracje: Butchery & Wine i Brasserie Warszawska. Ogólnie do rankinguzakwalifikowało się 45 polskich restauracji: 24 z Warszawy i 21 z Krakowa. W stolicy z rankingu wypadł jeden lokal (Concept), zaś dołączyły trzy nowe: Senses, Salto, Signature. W Krakowie natomiast do zestawienia zostały dodane dwie restauracje: Ed Red i Bianca.

 

Werdykt anonimowych inspektorów jest bardzo trudny do przewidzenia, postanowiliśmy jednak wskazać nasze typy.

 

Senses, szef kuchni Andrea Camastra

Wielu miłośników odważnego i ambitnego projektu, jakim jest ta restauracja połączona z laboratorium, uroni gorzką łzę, jeśli w kolejnym roku Senses nie dostanie upragnionej gwiazdki. Może tym razem się uda? Trzymamy kciuki!

 

Nolita, szef kuchni Jacek Grochowina

Jak wielu najlepszych polskich kucharzy, ma za sobą pracę w czołowych londyńskich restauracjach, między innymi w Le Gavroche słynnej rodziny Roux. Najwyższej jakości składniki, innowacyjne dania, nowoczesne, przytulne i dyskretne wnętrze stawiają Nolitę w czołówce warszawskiej gastronomii.

 

Salto, szef kuchni Martin Gimenez Castro

Zwycięzca pierwszej polskiej edycji programu „Top Chef” w Salto daje upust swojej kreatywności i ciągle trzyma wysoki poziom. Elegancki wystrój i doskonały serwis nie ustępują jakości dań, inspirowanych przede wszystkim kuchnią rodzimego kraju szefa – Argentyny.

 

Aruana, szef kuchni Witek Iwański

Nie przestaliśmy liczyć, że Witek ze swoim ogromnym talentem i pomysłowością wywalczy dla restauracji Aruana w podwarszawskim Serocku pierwszą gwiazdkę. Wciąż idzie do przodu, szlifując kunszt, eksplorując nowe kulinarne obszary i zdobywając kolejne rekomendacje i nagrody.

 

Tamka 43, szef kuchni Arkadiusz Wilamowski

Nowy szef kuchni to nowe nadzieje. Młody, skromny, szalenie uzdolniony Arkadiusz Wilamowski dobrze zna realia gwiazdkowej gastronomii, bo ma za sobą pracę między innymi u Pierre’a Gagnaire’a, Geralda Passedata i Christophe’a Dufosse’a. Gotuje po francusku z polskimi inspiracjami. Przeszedł do Tamki stosunkowo niedawno, więc może jeszcze nie zdążył przykuć uwagi inspektorów, niemniej wspominamy o nim, bo wiążemy z nim duże nadzieje!

 

 

Jakie są wasze typy?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: