Dania oklepane: ziemniaki - KUKBUK

Dania oklepane: ziemniaki

Jeśli chodzi o ziemniaki, jesteśmy wielkimi kulinarnymi patriotami. Miska ciepłych pyr, kartofli, psianek, bulb, grul, kartoszek z olejem i cebulką smakuje czasami lepiej niż niejeden wymyślny, restauracyjny rarytas.
Dania oklepane kukbuk

Praca w magazynie kulinarnym zobowiązuje jednak do wykraczania poza strefy komfortu i przyzwyczajeń, a nawet zachęca do eksperymentów. Nie tylko na polu rodziny psiankowatych. Poprosiliśmy więc zaprzyjaźnionych szefów kuchni o poszerzenie naszych ziemniaczanych horyzontów.

Paweł Kibart, dyrektor kulinarny Legii Warszawa

Jak zepsuć ziemniaki?

Po pierwsze należy dobrać odpowiednie ziemniaki do danego przepisu. Wszystko zależy od tego, co będziemy z nimi robić, są bowiem odmiany, które lepiej niż inne nadają się do pieczenia, oraz takie, które najlepiej jest gotować. Samo gotowanie również może okazać się problematyczne, przypomnę więc żelazną zasadę: warzywa wkładamy do wrzątku. Dotyczy to również ziemniaków. Trzymanie ich w wodzie przed jej zagotowaniem jest błędem, ponieważ proces gotowania powinien trwać jak najkrócej. Jednak najgorsze, z czym dotąd się spotkałem, to przelewanie ziemniaków zimną wodą zaraz po ugotowaniu.

 

Jak wyczarować z ziemniaków smaczne danie?

Ziemniaki są ważnym elementem diety Polaków, zjadamy ich niesamowite ilości. Można robić z nimi wszystko: smażyć je, piec, gotować, grillować. Polecam pieczenie ziemniaków w całości, na przykład w soli. W ten sposób, podobnie jak w przypadku ziemniaków gotowanych ze skórką, zatrzymamy wartości odżywcze w środku bulwy. Przygotowując zupę krem, pomyślmy o ziemniaku jak o naturalnym zagęstniku. Zróbmy z niego domowe frytki i chipsy, przekształćmy przepis na ziemniaczane kopytka, dodając kasztany i zioła, połączmy purée ze smakowymi oliwami. Możliwości jest wiele. Osobiście przepadam za purée ziemniaczanym z mlekiem kokosowym i wasabi. Doskonale nada się jako dodatek do steku z miecznika lub tuńczyka. Do tego salsa z mango z kolendrą, chili i sokiem z limonki.

Sebastian Wełpa, szef kuchni restauracji Ale Wino

Jak zepsuć ziemniaki?

Nie odparować ziemniaków po ugotowaniu, przez co robią się bardzo mączne, albo przygotowując mus, zbyt długo miksować go blenderem – sprawimy, że będzie ciągnący i szklisty, bo wydzieli się zbyt dużo skrobi.

 

Jak wyczarować z ziemniaków smaczne danie?

Dobrze jest pokroić ziemniaki na grube (około trzycentymetrowe) plastry, wyciąć z nich środek, a potem zanurzyć w lekko ogrzanym aromatyzowanym tłuszczu. Można do niego dodać trochę wędzonki albo grzyby, doprawić kardamonem, tymiankiem. Tak przygotowane ziemniaki wsadzić do nagrzanego do 110 stopni piekarnika, żeby doszły. Wtedy na pewno nie będą banalne.

 

A jaki jest wasz ulubiony sposób na ziemniaki? Podzielcie się! Chętnie wypróbujemy go w naszej redakcyjnej kuchni!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: