Z miłości do natury i dobrego smaku - konkurs - KUKBUK

Z miłości do natury i dobrego smaku – konkurs

Trudno sobie wyobrazić aromatyczną i pełnowartościową kuchnię bez naturalnego smaku i zapachu ziół. Od 20 lat ich prawdziwe bogactwo, wraz ze sprawdzonymi pomysłami na smaczne wykorzystanie w kuchni, dostarcza Swedeponic.

Tekst: redakcja
Zdjęcia: Dominika Piwowar, Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk

Co roku szklarnie Baziółki opuszcza 10 milionów wypełnionych zielenią doniczek i tacek z ciętymi ziołami. Każda z nich jest dokładnie sprawdzana, dzięki temu naturalne produkty marki mają najwyższą jakość i spełniają najbardziej wygórowane oczekiwania. Co ważne, produkcja opiera się na biologicznej ochronie roślin – odbywa się bez udziału pestycydów, z zachowaniem wartości odżywczych i leczniczych roślin. Dbałość o środowisko naturalne i zdrowie klientów to podstawa funkcjonowania odpowiedzialnej społecznie firmy.

Cel marki to także zrewolucjonizowanie roli ziół w kuchni – prezentowanie ich szerokiego zastosowania w całej gamie smaków i różnorodnych potraw. Baziółka pokazuje, że większość ziół świetnie sprawdza się jako dodatek nie tylko do dań głównych, ale też deserów czy koktajli. Inspiracje – zdjęcia i przepisy, pokazujące niejednokrotnie zaskakujące wykorzystanie ziół w kuchni – można znaleźć na stronie internetowej Baziółki. Pomyślelibyście, że lubczyk można dodać do tortu?

Do używania świeżych ziół specjalnie przekonywać nie trzeba. O tym, że poprawiają wygląd, smak i aromat dań, pobudzają kubki smakowe i wspomagają trawienie, prawie każdy miał okazję się przekonać. Od najpopularniejszej bazylii i jej licznych odmian aż po rzadko spotykane pachnotkę czy rukiew wodną – każdy rodzaj ma unikatowe walory smakowe i właściwości lecznicze. Majeranek, wymagany przy żurach, barszczach, pieczonej kaczce, dobrze komponuje się również z truskawkami. Jego prozdrowotne właściwości wykorzystuje się między innymi w kosmetyce. Rozjaśnia skórę z przebarwień, usuwa nadmiar wody z organizmu, łagodzi stres, wspomaga układ trawienny. Sprzyja pięknu! Tymianek natomiast świetnie komponuje się nie tylko z mięsem, ale też białą czekoladą czy bananem. Jego zdrowotne działanie ujawnia się choćby w walce z kaszlem i… trądzikiem – tymianek stosowany zewnętrznie działa antybakteryjnie i zwęża pory.

Domowy zielnik to dla wielu stały element wystroju wnętrza, wprowadzający naturalność i życie do przestrzeni domowej. Jak utrzymać bujną zieleń przez długi czas? Przede wszystkim warto wybierać rośliny w doniczkach, przeznaczone do domowej uprawy; zieleń powinna mieć zdrowy, świeży wygląd. Częste korzystanie z zielnika przez obrywanie listków pomaga w rozkwicie, stymuluje wzrost rośliny. Korzystajmy do woli i na zdrowie! Podlewajmy do podstawki i trzymajmy z dala od grzejnika. Zioła możemy też posiekać, włożyć do szczelnego opakowania i zamrozić – będą alternatywą dla suszonych przypraw. Można także zamrozić nienaruszone listki w kostce lodu – sprawdzą się latem jako świetny dodatek do lemoniady czy zwykłej wody.

Z okazji urodzin marki Swedeponic mamy dla was specjalny konkurs! Aby wziąć w nim udział, należy na adres konkurs@kukbuk.com.pl przesłać odpowiedzi na pytania:

  1. Rozgrzewające jesienne potrawy, pieczenie, zupy i dania jednogarnkowe aż się proszą o ziołowe aromaty. Jakie zioła najbardziej pasują do jesiennych potraw i dlaczego?
  2. Do smoothie można wrzucić nie tylko szpinak. Jakie zioła wrzucilibyście do porannego koktajlu?

Na wasze maile czekamy do 26 listopada, a potem wybierzemy najciekawsze i najbardziej smakowite odpowiedzi. Pierwsze miejsce nagrodzimy robotem kuchennym Tefal Masterchef Gourmet, drugie miejsce slow juicerem Panasonic, a trzecie zestawem noży marki Fiskars. Wyniki pojawią się na stronie internetowej KUKBUK-a 27 listopada. Powodzenia!

Regulamin

baziolka_reklama_20lecie
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: