W sezonie: Szparagi - KUKBUK

W sezonie: Szparagi

Rarytas, na który czekamy dziewięć miesięcy.
szparagi pomysly kukbuk

Sezon na nie trwa bowiem ledwie trzy. Wiosną wreszcie nas na nie stać, a knajpy prześcigają się, kto będzie królem w ich przyrządzaniu. Smaczne z masłem i kruszonką z chleba. Nieocenione z jajkiem na śniadanie. Piękne warzywo, które nie potrzebuje żadnego towarzystwa.

 

Jak:

– na szybko – upieczone w piecu w towarzystwie młodej marchwi, polane czosnkowo-cytrynowym aïoli

– lekko – w formie placuszków z ciecierzycy, z kroplą dobrego greckiego jogurtu. Wąsy ze szparaga i otarta skórka z cytryny – pycha!

– na sposób wschodni – jako pasta udon z chrupiącymi szparagami, pastą tahini i prażonym sezamem

– orzeźwiająco – gazpacho z białych szparagów z czosnkiem, migdałami i ogórkiem

 

Dobrze wpływają na:

Poprawę humoru, nie tylko swoim pięknym zielonym kolorem. Niskokaloryczne, zdrowe, dobre na serce, stabilizują poziom cukru we krwi. Przynoszą ulgę w chorobach stawów, a kobietom w ciąży oddają dużo kwasu foliowego.

 

Z innej beczki:

Starożytni uważali, że ze względu na swój falliczny kształt szparag jest idealnym środkiem na męską potencję. Oktawian August miał ponoć nawet specjalną flotę, której zadaniem było sprowadzanie szparagów. W dzisiejszej Europie największą miłością darzą je Niemcy, którzy skupują zresztą aż 70% polskich upraw. Nie wszyscy jednak kochają te wiosenne warzywa tak mocno. Dziennik tajemniczej Laury Palmer, bohaterki serialu „Twin Peaks”, był zwieńczony wpisem: „Znów szparagi na kolację. Nienawidzę szparagów. Czy to znak, że nigdy nie dojrzeję?”.

 

Zawijasy z młodej kapusty ze szparagami

Doładujcie się przed rozpoczęciem lata.

 

szparagi pomysly kukbuk

Biała kiełbasa ze szparagami

Szparagi nie zawsze muszą być eleganckie. Zamiast Rieslinga możecie podać do nich piwo.

szparagi pomysly kukbuk

Zupa szparagowa z bobem i karczochami

Zupa pełna warzyw. Świetna także na lekką kolację.

szparagi pomysly kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: