W sezonie: szczaw - KUKBUK

W sezonie: szczaw

szczaw przepisy kukbuk

Zielenina zza płota.                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Nie dajcie się zwieść – Rumex acetosa to cudna wiosenna bylina, która idealnie łączy się z mięsami, jajkami czy śmietaną. Liście szczawiu mają ciekawy kwaskowaty smak, a zrobiona z nich zupa jest nieodzownym elementem wiosennego obiadu.

 

Jak:

– w przekąsce – by odświeżyć smak sałatki tabule, dodajmy do niej szczaw i gotowaną cieciorkę

– w gorącej sałacie – sparzone liście doskonale skomponują się z grillowanym selerem, rodzynkami, kaparami, pistacjami i mleczno-cytrynowym dressingiem

– po chorwacku: znacie dolmy? Takich na pewno nie – mięsno-ryżowy farsz, doprawiony cytryną, zawinięty w liście szczawiu – pycha!

– po włosku – jako szczawiowe gnocchi z szafranowo-maślanym sosem

 

Dobrze wpływa na:

Niejedną plamę – np. z atramentu – którą z łatwością wywabi! Wykopywane jesienią i ususzone korzenie szczawiu lancetowatego pomagają przy zatruciach pokarmowych, wzdęciach i niedokrwistości. Szczaw zawiera też jednak szczawian potasu, który wiąże wapń, uniemożliwiając jego przyswojenie przez organizm. Dlatego niech unikają go osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm czy kamienie nerkowe, a wszyscy pozostali powinni go racjonalnie dawkować.

 

Z innej beczki:

Oprócz wielbicieli jego kwaskowatego smaku szczawiem z radością karmi się też larwa czerwończyka żarka, czyli ładnego pomarańczowego motyla. Nie lubi go za to bydło domowe. Wywar ze szczawiowych łodyg świetnie nadaje się do polerowania wiklinowych i bambusowych mebli, a nawet srebra!

 

Przepisy:

 

Krem z białych warzyw ze szczawiem i z jajkiem

 

Sezonowa zupa w starym, dobrym stylu.

szczaw przepisy kukbuk

Zupa szczawiowa

 

Szczaw znajdziecie na spacerze, po resztę składników biegnijcie na najbliższy bazarek.

szczaw przepisy kukbuk

Zupa szczawiowo-groszkowa z tofu, pistacjami i lubczykiem

 

Doskonała także na śniadanie!

szczaw przepisy kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: