W królestwie miodu - KUKBUK

W królestwie miodu

Prawdziwy nigdy się nie psuje. Podobno nawet gdyby znaleziono go w sarkofagu faraona, nadal nadawałby się do spożycia.
miod zalety kukbuk

 

Miód jest jednym z niewielu produktów, które są polecane każdemu, bez względu na wiek, płeć, przebyte choroby i ogólną kondycję organizmu, działa bowiem przeciwzapalnie i antybakteryjnie, usuwając z niego wszystko, co złe. Jest bogaty w antyoksydanty, minerały oraz witaminy z grupy B. Używamy go nie tylko do jedzenia, ale i w maseczkach, korzystając z jego wyjątkowych właściwości od wewnątrz i od zewnątrz. Skoro mamy w rękach taki cud natury, dlaczego nie wykorzystywać go w każdy możliwy sposób?

 

Co najlepsze, miód nie występuje tylko w jednej, półpłynnej postaci. Dzięki ciężkiej pracy pszczelarzy i jeszcze cięższej harówce pszczół możemy próbować wielu jego rodzajów i smaków. Każdy z nich różni się aromatem, właściwościami i konsystencją. Przedstawiamy wam kilka z nich, mając nadzieję, że zainspiruje was to do częstszego używania dobroczynnego miodu i znalezienia dla niego wielu zastosowań.

 

Miód spadziowy – zawiera substancje lecznicze stosowane w schorzeniach dróg oddechowych; jest ciemny z odcieniem zielonkawym, a w stanie płynnym wręcz czarny; to miód z drzew iglastych, charakteryzujący się znacznym procentem cukru złożonego – melecytozy. Kupisz go tutaj.

 

Miód gryczany – najczęściej ciemnoherbaciany lub brunatny, ma wyrazisty smak i charakterystyczny zapach; polecany przy chorobach układu krwionośnego ze względu na dużą zawartość rutyny – składnika oczyszczającego naczynia krwionośne; dodatkowo przyśpiesza gojenie ran i zrastanie kości, a także wzmacnia słuch, pamięć i wzrok. Kupisz go tutaj.

 

Miód wielokwiatowy – miód tysiąca kwiatów, ma jasny kolor, przyjemny smak i zapach; powstaje z nektarów zebranych z roślin miododajnych kwitnących w tym samym czasie na polach, w lasach, na łąkach; wspomaga mięsień sercowy oraz pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego; osobom uczulonym na pyłki pomaga zwalczać i uodparniać się na alergię. Kupisz go tutaj.

 

Miód lipowy – ma jasnożółty kolor, niekiedy z zielonkawym odcieniem; w smaku jest pikantny, z lekką goryczką, a jego zapach przypomina woń kwiatów lipy; zalecany przy chorobach dróg moczowych i nerwicach; odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną, więc idealnie nadaje się do stosowania przy gorączce, przeziębieniu, anginie i chorobach dróg oddechowych. Kupisz go tutaj.

 

Miód akacjowy – w stanie płynnym jest bezbarwny albo ma jasnosłomkowy kolor; bardzo długo się nie krystalizuje; w smaku nieco mdły, pachnący kwiatem akacji; jest wyjątkowo lubiany przez dzieci, polecany diabetykom oraz w schorzeniach nerek i dróg moczowych. Kupisz go tutaj.

 

Miłośnicy niezwykłych smaków powinni spróbować miodu lawendowego, kasztanowego czy manuka – kupisz go tutaj.

 

Wszystkie miody, o których piszemy, możecie kupić w delikatesach internetowych Alma24.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: