Truskawki vs grzyby - KUKBUK

Truskawki vs grzyby

Wbrew powszechnemu przekonaniu pasteryzacja nie jest skutecznym sposobem na zabezpieczenie owoców przed psuciem się
truskawki konfitury kukbuk

Jak się okazuje, pewne szkodliwe dla ludzkiego zdrowia grzyby potrafią wytrzymać ciężkie warunki atmosferyczne i przetrwać kilka kwadransów w temperaturze rzędu 75 stopni Celsjusza – czego nie można powiedzieć o smaku owoców poddawanych temu procesowi. Co więcej, niektórym mykotoksynom niestraszne jest niemal beztlenowe środowisko ani zimno w lodówce.

Szkodliwych substancji nie da się usunąć z dżemów po ich przyrządzeniu – kluczowe zatem jest, aby skażone owoce nie trafiły do produkcji. Do tego konieczna jest uważna selekcja składników. Niestety, tradycyjne sposoby są zbyt powolne i niedokładne, dlatego eksperci nalegają na stosowanie metod molekularnych, które, nawet jeżeli droższe, stanowią inwestycję w ludzkie zdrowie. Naukowcy przyznają jednak, że w tej dziedzinie potrzebne jest opracowanie nowych, skutecznych metod oraz dogłębniejsze poznanie właściwości termoodpornych grzybów.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: