Trendy kulinarne 2017: co będziemy jeść w tym roku? - KUKBUK

Trendy kulinarne 2017: co będziemy jeść w tym roku?

Smoothie bowle, woda po ciecierzycy i makaron kukurydziany. Co będzie modne w 2017 roku?

Zdjęcia: unsplash, Wiktoria Oszczanowska, Ula Czumaj, materiały promocyjne restauracji Raj w Niebie

kukbuk trendy kulinarne 2017

Kulinarne mody, tak jak wszystkie inne, nastają nieśmiało. Najpierw odkrywają je najbardziej dociekliwi i, nie bojąc się wyzwań, kupują, gotują i serwują nieznane dotąd warzywa, testują wynalezione na końcu świata przepisy oraz proponują dziwne połączenia smaków. Potem nowe trendy wdzierają się szturmem do restauracji, a po kilku miesiącach wszyscy mamy ich dość. Tutaj możecie przeczytać naszą przepowiednię kulinarną na miniony rok. Co się sprawdziło? Pokochaliśmy kiszonki, poznaliśmy smak złotego mleka z kurkumą, w restauracjach zjedliśmy kilka naprawdę pysznych domowych kiełbasek, a owsiankę jedliśmy z miso i rzodkiewką. Co nas czeka w 2017 roku?

 

Nowe wcielenia makaronu

Glutenu odmawia coraz więcej osób, nie tylko chorych czy uczulonych. Producenci musieli więc pójść z duchem czasu. Obok makaronu z mąki kukurydzianej czy ryżowej będziemy mieć pełne białka alternatywy – kluski z komosy, soczewicy czy ciecierzycy, a nawet takie niemal zupełnie pozbawione kalorii. Makaron z glonów kelp czy z korzeni chińskiej rośliny konjac raczej nie przyniesie takiego pokrzepienia jak talerz włoskiej pasty, ale spróbować zawsze warto. Może właśnie dla was nadchodzi era bezgrzesznego wciągania klusek z sosem?

 

kukbuk trendy kulinarne 2017

Wszystkie sekrety jedzenia

Do czytania etykiet już przywykliśmy, ale jedyne, co możemy na nich znaleźć, to skład i data przydatności do spożycia. W tym roku producenci, zwłaszcza ci, którym dobro środowiska naturalnego nie jest obojętne, będą spowiadać się na etykietach ze wszystkiego, co może interesować świadomego konsumenta. Dowiemy się na przykład, czy którykolwiek ze składników pochodzi z upraw GMO, ile wody zużyto do produkcji i jakie resztki powstały przy okazji tego procesu. Ten słuszny trend pewnie nieprędko zawładnie sklepowymi półkami, ale może kiedyś doczekamy się przepisów, które nakażą takie działania?

kukbuk trendy kulinarne 2017

CO MOŻNA ZJEŚĆ PO TERMINIE? PRZECZYTAJ I NIE WYRZUCAJ <>

 

Resztki

W Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton jedzenia. Najczęściej wyrzucamy chleb, warzywa i owoce, kupujemy za dużo i zbyt pochopnie. Na ten problem uwagę zwraca akcja „Nie marnuję”, którą KUKBUK wspiera całym sercem – a resztki przetwarzać i podjadać uwielbia! Na szczęście w naszych warzywniakach nadal da się kupić krzywe marchewki i nierówne jabłka, które zachodni producenci muszą przeznaczać na paszę dla zwierząt z powodu restrykcyjnych zasad narzucanych przez sieci handlowe. W restauracjach szefowie kuchni (wśród nich jako pierwszy Aleksander Baron) też patrzą na nie coraz łaskawszym okiem. W tym roku będziemy z dumą chrupać obierki, wykorzystywać warzywa i owoce „od korzonka do ogonka” i korzystać z półproduktów powstałych przy okazji. Aquafaba wypłynie na szerokie wody!

 

BEZA Z WODY PO CIECIERZYCY? POZNAJ FENOMEN AQUAFABY <>

kukbuk trendy kulinarne 2017

Napoje bezalkoholowe

Dobieranie do potraw wina, piwa czy innych trunków weszło nam już w krew, a jeśli nie, to w restauracjach można zwykle liczyć na kompetentną pomoc obsługi. Ci, którzy z alkoholu rezygnowali, do wyboru mieli zwykle standardowy zestaw napojów gazowanych, wodę (czasem nawet darmową, z kranu) czy soki z kartonu. Na szczęście nadchodzi zmiana. Widać ją już na sklepowych półkach, na których jest coraz więcej napojów i soków od polskich producentów. Jesteśmy krajem pełnym sadów jabłoniowych, nic więc dziwnego, że umiemy produkować nie jeden, a wiele rodzajów soków i cydrów. W tym roku będziemy je degustować równie chętnie jak wino.

kukbuk trendy kulinarne 2017

Kolorowe miski

Smoothies udekorowane orzechami, owocami i płatkami znamy z Instagrama, a czasem sami przelewamy z blendera – zamiast do szklanki – do ulubionej miseczki. W tym roku kolorowe kompozycje będziemy układać nie tylko na śniadanie. Spróbujemy kuchni hawajskiej, w której do miski trafiają ciepły ryż, świeża, surowa ryba, warzywa, owoce, zioła i sos, tworząc poke bowl (takich dań możemy spróbować na przykład w warszawskiej restauracji Raj w Niebie). Zdekonstruowane sushi, humus, kasza czy wytrawna owsianka z warzywami, orzechami, kiełkami i przyprawami – będziemy jeść pięknie i kolorowo, a w misce znajdzie się miejsce i dla jarmużu, i dla masła orzechowego.

 

kukbuk trendy kulinarne 2017

Nie chce wam się wierzyć w przepowiadane hity? Portal Eater zebrał trendy opublikowane przez kulinarne media internetowe – z podsumowania wynika, że w nadchodzącym roku będziemy jeść… wszystko. Brzmi dobrze.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: