Thai Select w Polsce - KUKBUK

Thai Select w Polsce

Jeśli marzycie o kulturowej i kulinarnej wycieczce do Tajlandii, a niekoniecznie chcecie ruszać się z Polski, szukajcie miejsc ze znakiem Thai Select.
thai-select- kukbuk

Kuchnia tajska od lat sześćdziesiątych zdobywa serca i podniebienia smakoszy poza granicami swojego kraju. Przez ten czas na całym świecie powstało około piętnastu tysięcy restauracji. Jak wśród nich odnaleźć te, które rzeczywiście podają oryginalne tajskie potrawy i spełniają wysokie standardy wypracowane przez pokolenia kucharzy Królestwa Tajlandii?

 

Potrawy charakterystyczne dla tego kraju, jeśli przygotuje się je starannie i z poszanowaniem tradycji, należą do najwspanialszych na świecie. Głównie dzięki odważnemu używaniu aromatycznych ziół i przypraw, które nadają daniom niepowtarzalną jakość, jak kolendra, trawa cytrynowa, liście kaffiru, tamarynd, chili, szalotka, galangal.

Rząd Tajlandii, zaniepokojony rosnącą liczbą restauracji podających się za autentyczne, a serwujących niskiej jakości potrawy imitujące tajską kuchnię, wymyślił program Thai Select, polegający na certyfikowaniu miejsc oryginalnie tajskich. Inicjatywa działa bardzo prężnie – do tej pory na liście znalazły się 1483 restauracje we wszystkich zakątkach globu.

Program dotarł także do Polski. Ministerstwo Handlu Królestwa Tajlandii we współpracy z Ambasadą Tajlandii w Polsce przyznało certyfikaty czterem restauracjom. Uhonorowano Suparom, Thai Thai, Basil & Lime z Warszawy oraz Samui z Krakowa. Wywiady z ich szefami kuchni oraz recenzje tych miejsc możecie przeczytać TUTAJ. To tylko początek, bo na celowniku są już inne miejsca w Polsce, które z pewnością niebawem dołączą do tego szacownego grona. Tajlandii gratulujemy wytrwałości w godnej pochwały walce o honor narodowego dziedzictwa kulinarnego i liczymy, że projekt przyczyni się do dalszego promowania oraz polepszania – i tak wysokiej – jakości tajskiego jedzenia serwowanego w Polsce.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: