Szybki kurs picia kawy - dwa pytania do baristy - KUKBUK

Szybki kurs picia kawy – dwa pytania do baristy

Kultura picia kawy rozwija się w Polsce coraz szybciej. Spędzamy w kawiarniach więcej czasu, wydając przy tym więcej pieniędzy. Jak sprawdzić, czy cena, którą płacimy, jest adekwatna do wartości i jakości serwowanej kawy?
kawa barista kukbuk

To my, jako klienci, rozkręcamy rynek kawy w Polsce. Jej ceny w naszym kraju nie odbiegają od zachodnich, a w stosunku do zarobków powodują, że mamy do czynienia niemalże z dobrem luksusowym.

Jak się okazuje, wystarczy zadać bariście dwa proste pytania, by wiedzieć, która kawiarnia jest tylko modnym miejscem, a która serwuje rzeczywiście wartościowy produkt.

 

JAKĄ MACIE KAWĘ?”¨
Trudno w to uwierzyć, ale bardzo niewielu baristów wie, co sprzedaje. Jeśli usłyszycie odpowiedź „najlepszą w mieście”, „włoską”, „arabikę”, to możecie zmienić lokal. Wiedza o składzie mieszanki, pochodzeniu ziarna z konkretnego miejsca na świecie i palarni, która dostarcza ziarno to absolutny standard dla profesjonalisty.


Nie musicie być znawcami tematu i martwić się, że nie zrozumiecie odpowiedzi. Musicie sprawdzić, czy na pewno barista wie, co serwuje.


 

Jeżeli rzetelnie odpowiada na wasze pytania, to istnieje szansa na dobre espresso lub cappuccino. A kiedy będziecie już wiedzieć, skąd pochodzi kawa, pora na zadanie drugiego pytania.

 

KIEDY KAWA BYŁA PALONA? „¨
Kawa wietrzeje. Szybko i nieustannie. Nie da się zatrzymać tego procesu nawet najbardziej nowoczesnymi metodami. Dlatego kluczową sprawą jest, aby barista podał wam napar przygotowany ze świeżego surowca. Tę sytuację można porównać z zakupami w piekarni – kupujemy tylko świeże, a nie czerstwe pieczywo. Aromat, za który tak kochamy czarne złoto, jest najbardziej delikatnym i ulotnym składnikiem ziaren.

 


Kawa starsza niż dwa miesiące od wypalenia nie powinna być serwowana w żadnej kawiarni. Po upływie tego okresu traci intensywność smaku, jest pozbawiona wyrazu i aromatu. Nie tego oczekujemy, płacąc osiem czy dziesięć złotych za filiżankę, prawda?


 

 

Jeśli kawa okaże się stara, nie bójcie się zrezygnować z zamówienia. Chodzi o elementarną uczciwość baristy, a nie wasze znawstwo czy koneserstwo. Skoro nikt nie zadał sobie trudu, by poznać swój surowiec, to jak możemy oczekiwać, że będzie potrafił się z nim obchodzić? O przekazywaniu wiedzy i edukowaniu gości nie wspominając.

 

W kolejnym odcinku: O co chodzi z tymi alternatywami? Kawowi dizajnerzy, hipsterzy i snoby.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: