Szybki kurs picia kawy - parzymy kawę w domu - KUKBUK

Szybki kurs picia kawy – parzymy kawę w domu

kawa parzenie kukbuk

 

Wiemy już sporo o piciu kawy w kawiarni – pamiętamy, o co pytać baristę, alternatywne metody parzenia nie mają przed nami tajemnic, wiemy też, że nie warto do dobrej kawy dodawać mleka ani cukru.

 

A co, jeśli chcemy napić się kawy w domu? Jak się zabrać do parzenia? Przede wszystkim należy mieć pod ręką trzy ważne elementy:

 

Ziarno – powtarzane do znudzenia, ale najważniejsze: musi być świeże i odpowiedniej jakości, najlepiej z segmentu .

 

Woda – mało kto zwraca na nią uwagę, a stanowi około 98,5 procent gotowego naparu. Od jej jakości zależy niemal tyle, ile od samej kawy. Kranówka i wody mineralne odpadają – są za bardzo zmineralizowane. Prosty filtr dzbankowy powinien załatwić sprawę w warunkach domowych. Pamiętajmy o regularnej wymianie wkładów!

 

Młynek – ze wszystkich sprzętów do przygotowania kawy to właśnie on jest najważniejszy. Nie superdrogi i efektowny ekspres, a właśnie to, co zmieli kawę na równe drobinki i zapewni równomierną ekstrakcję. Młynek koniecznie żarnowy, z regulacją grubości mielenia. Proste ręczne modele można kupić już za 150 złotych, a sprawdzone elektryczne kosztują od 350 złotych. Im więcej wydacie na młynek, tym lepiej.

 

Kiedy jesteśmy już wyposażeni w kawę, wodę i młynek, czas przystąpić do parzenia. Jaką metodę wybrać?

  1. Kafetierka/moka/kawiarka – klasyczny włoski zaparzacz, który gości w milionach domów na całym świecie. Daje gęsty, intensywny napar o objętości nieco większej niż espresso. Najlepiej używać do niego kaw o profilu palenia pod espresso i niższej kwasowości, czyli pochodzących na przykład z Brazylii lub Salwadoru.
  2. French press – superprosty w obsłudze. Daje lekko mętny, bardzo delikatny napar, pozwalający cieszyć się pełnią aromatów z każdej zaparzonej w nim kawy.
  3. Aeropress – czyli wielka strzykawka. Pozwala do woli manewrować parametrami parzenia i uzyskać napar o dowolnej charakterystyce. Tani, mobilny, łatwy w obsłudze. Zapewni mnóstwo zabawy na wiele miesięcy każdemu entuzjaście kawy.
  4. Drip – klasyczna metoda przelewowa. Występuje w wielu odmianach, takich jak: Hario V60, Chemex, Kalita Wave, Clever Dripper. Krystalicznie czysty napar o doskonałym balansie smaków i możliwość zaparzenia nawet litra kawy na raz – czegóż chcieć więcej?

Poza sprzętami wymienionymi powyżej warto zaopatrzyć się również w wagę, aby zachować właściwe proporcje kawy i wody. Przydatny będzie też termometr oraz czajnik z tak zwaną konewką ułatwiającą precyzyjne dozowanie wody.

Nic jednak nie zastąpi dobrej kawy, czystej wody i sprawnego młynka, bez tego ani rusz!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: