Co szefowie kuchni ugotują swoim mamom z okazji ich święta? - KUKBUK

Co szefowie kuchni ugotują swoim mamom z okazji ich święta?

Zapomnijcie o tortach, lodach i obfitych ucztach. Kucharze karmią swoje mamy lekko i nowocześnie. Sprawdźcie ich plany na Dzień Matki, mogą się wam przydać nie tylko od święta.
dzien matki kukbuk

Adam Chrząstowski, szef kuchni krakowskiej restauracji Ed Red:
Moja mama pochodzi z Kurpiów i kocha ziemniaki oraz ryby. Zrobiłbym dla niej nowszą, lżejszą wersję kugla z jakąś rybą wędzoną w jabłkowym dymie. Mam nadzieję, że 26 maja dostanę jeszcze stare ziemniaki.
Paweł Kibart, szef kuchni i właściciel restauracji Zest:
Wszystko, co ugotuję mojej mamusi, zawsze jej smakuje. Ostatnio była urzeczona łososiem bałtyckim w pędach sosny. Ale tym razem zrobiłbym jej burgera w kształcie serca.

dzien matki kukbuk

Błażej Koperski, kucharz i współtwórca Podróbki oraz pomysłodawca i właściciel Dogidog:
Tak się składa, że moja mama jest wiecznie na diecie, więc zawsze mam problem, co dla niej przygotować. Od jakiegoś czasu pracuję nad konceptem Dogidog i jedyne, co przygotowuję, to hot dogi. Może więc mógłbym zmontować specjalnego dla mamy. Ciemna bułka, grillowane szparagi zamiast parówki, liście musztardowca, pieczone pomidory i majonez z pesto… sprawdzone! Smakuje super!

dzien matki kukbuk

Marek Flisiński, szef kuchni restauracji Water & Wine:
Zupę miso, moja mama ją uwielbia.

dzien matki kukbuk

Tomasz Królikowski, szef kuchni bistro Słony:
Zabrałbym mamę na orientalną wycieczkę, przygotowując sałatkę z kraba z dodatkiem granity z awokado i ogórka oraz piklowanej czarnej rzepy. Jako danie główne zaserwowałbym wieprzowinę w mleku i czarnej soi z kimchi, a na deser truskawki w koglu-moglu z imbirem i lody jogurtowe. Moja mama uwielbia eksperymenty, a ja jej ich dostarczam. Nie boi się wybierać z menu dań, których w ogóle nie zna. Niestety, wiele osób ma z tym problem, i to wcale nie tych ze starszego pokolenia.

dzien matki kukbuk

Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Kaskrut i Tapage, uczestnik trzeciej edycji programu „Top Chef”: Raczej postawiłbym na ciasto albo ładny tort bezowy. (Zdjęcie: Maciej Zaczek)

dzien matki kukbuk

Grzegorz Łapanowski, kucharz, juror w programie „Top Chef”:
Mamie wszystko według życzenia. O tej porze roku szparagi. Coś prostego i klasycznego, żadnych eksperymentów. Z sosem holenderskim i szynką parmeńską. Albo z kurkami. Pstrąg pieczony z sałatką z natki pietruszki i kiszonych cytryn. Stek z młodymi warzywami.

dzien matki kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: