Słownik slangu barmańskiego - KUKBUK

Słownik slangu barmańskiego

Karnawałowy niezbędnik dla chcących wychylić procenty na mieście.

Zdjęcie: pixabay

barman slang kukbuk

Idziecie na drinka i nie rozumiecie, co barman do was mówi?

Zapewne posługuje się barmańską nowomową, językiem, w którym odzwierciedlają się najnowsze barowe trendy, indywidualne doświadczenia zdobywane za granicą oraz najnowsze zdobycze miksologii. Wybierając się na karnawałowego drinka, skorzystajcie więc z językowej ściągawki poniżej.

 

Speakeasy

Co chwila otwierają się nowe speakeasy, czyli bary inspirowane tymi z czasów prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Ich pojawienie się było przesądzone, od paru lat panuje moda na koktajle retro. Speakeasy to nic innego jak nielegalny, ukryty lokal sprzedający alkohol. Czy ta formuła ma rację bytu w czasach powszechnie dostępnego alkoholu? Raczej nie, choć jest dzisiaj reinterpretowana – właściciele takich lokali celowo je ukrywają, nie zawieszają szyldów, chowają bary za regałem z książek lub innym kamuflażem po to, by wprowadzić swoich gości w odpowiedni nastrój. Czym było oryginalne speakeasy, doskonale pokazuje jeden z moich ulubionych filmów – „Pół żartem, pół serio”.

 

Twist

Z twistem na barze jest trochę jak z remiksem w muzyce. Na warsztat bierze się jakiś kanoniczny motyw i robi się na jego temat wariację. Twistów klasycznych koktajli jest więcej niż samych koktajli bazowych. Możecie się napić Krwawej Mary, w której pomidory zastąpiono papryką, wychylić Manhattana podwędzonego za pomocą smoking gun (barowej wędzarni) lub zamówić Margaritę na kiszonych czereśniach.

 

Bitters

To ostatnio chyba najmodniejszy składnik koktajli. Kompozycje zbudowane bez jego udziału nie wzbudzają specjalnego entuzjazmu. Na rynku jest coraz więcej bittersów, ale najlepiej prezentuje się koktajl bazujący na tym własnoręcznie zrobionym przez barmana. Bitters to nic innego jak gorzkie krople. Gorycz jest potrzebna do tego, by drink miał odpowiedni balans.

 

6 NAJBARDZIEJ IRYTUJĄCYCH RZECZY, KTÓRE MOŻESZ ZNALEŹĆ W SWOIM KOKTAJLU. 

Aromatyzacja

Najczęściej jest dokonywana za pomocą zestów (skórek cytrusów), wyciskanych nad taflą drinka po to, by dodać do niego aromatyczny zapach olejków, a czasem za pomocą atomizerów wypełnianych różnymi spożywczymi zapachami. Do atomizerów bardzo często wlewa się mocno torfową whisky z Islay lub likiery o mocnych nutach zapachowych, na przykład pastis.

 

Infuzja i maceracja

Wrzućcie do wódki parę ziaren pieprzu i poczekajcie kilka dni, a będziecie mogli zaprosić znajomych na wódkę infuzowaną pieprzem. Fat wash to inaczej infuzja tłuszczowa (powszechnie znana w perfumiarstwie), czyli przekazywanie aromatu za pomocą tłuszczy. Maceracja kojarzy mi się przede wszystkim z nalewkami opartymi na nastawie z danego surowca, który, niejako wypłukiwany z właściwości, nadaje smak płynom, w których jest macerowany. Czasem na barze pojawia się tak zwana tynktura – to coś w rodzaju nalewki albo domowego likieru na bazie zmieszanych składników. W tynkturze maceracja nie jest konieczna.

 

Shake’owanie, stirowanie, throwing, budowanie w szkle, a może smash?

Mowa o wyborze technik tworzenia koktajlu. Shake’owanie (szejkowanie lub szejkerowanie – takie formy również funkcjonują w mowie moich kolegów po fachu) to inaczej wstrząsanie koktajlu w szejkerze. Dry shake polega na wstrząsaniu drinka bez lodu, najczęściej po to, by lepiej spienić kurze białko. Drink stirowany miesza się w szklanicy barmańskiej za pomocą łyżki barmańskiej. Throwingowanie jest przelewaniem koktajlu z dużej wysokości ze szklanki do szklanki, w której jest lód. Budowanie w szkle oznacza powrót do metody intuicyjnej, czyli brak techniki, mówiąc w skrócie. Czasem koktajl budowany w szkle miesza się za pomocą mątewki (drewnianego patyka z rozczapierzeniem). Smash jest koktajlem opartym na miażdżonych owocach lub ziołach. Typowym przedstawicielem tej techniki jest Mojito lub Mint Julep.

 

ODBIERAJ CZEK, SLAJSUJ KAROTA, BASTUJ CYCKI, A POTEM WAL NA WYDAWKĘ, TYLKO WYTRZYJ FINGERY. O CZYM MÓWIĄ KUCHARZE? SPRAWDŹ NASZ SŁOWNIK KUCHARSKIEGO SLANGU

Zdjęcie: pixabay

© KUKBUK 2017