W sezonie: kwiaty cukinii - KUKBUK

W sezonie: kwiaty cukinii

Stare wygi wśród nowomodnych jadalnych kwiatów.
kwiaty cukinii kukbuk

Dzielą się na męskie i żeńskie, tym ostatnim zazwyczaj towarzyszą minicukinki. Trzeba je zjadać jak najszybciej po zakupie, bo delikatne z nich stworzonka. Nie ma nic piękniejszego niż we własnym ogródku zobaczyć, jak kwitnie cukinia. Wiadomo, że to będzie dobry rok na zbiory!

Jak:

Wegetariańsko: podsmażone żeńskie kwiaty podane na caponacie, czyli sycylijskim bigosie z bakłażana

A la Podhale: placki moskole z kwiatami cukinii zapiekane z białym sosem, delikatnym serem i dojrzewającą słoniną paprykową

Z nadzieniem: męskie kwiaty nadziewane mascarpone, kaparami i purée ziemniaczanym z gałką muszkatołową

Dobrze wpływają na:

Przemianę materii – zarówno sama cukinia, jak i jej kwiaty są niskokaloryczne. Odkwasza organizm, zawiera witaminę A i C, cieszy oczy na letnim stole!

Z innej beczki:

Decydując się na zakup kuszących kwiatów cukinii, warto wybierać te egzemplarze, które są dość szczelnie zamknięte. Mniej zachodu jest z męskimi, pozbawionymi małych owoców – przy gotowaniu żeńskich egzemplarzy często zdarza się, że nim cukinie się dogotują, kwiaty będą już dawno przegotowane.

Przepisy:

Kwiaty cukinii z farszem z bryndzy, mięty, czosnku i pomarańczy

Chrup! I ich nie ma!

kwiaty cukinii kukbuk

Kwiaty cukinii nadziewane tofu, szpinakiem i zatarem w pachnącym tymiankiem sosie curry

Kwiaty wykąpane w aromatycznym kremie. Wegańska orgia.

kwiaty cukinii kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: