Jakie są problemy polskiej gastronomii? - KUKBUK

Jakie są problemy polskiej gastronomii?

Każdy z nas ma pewnie w pamięci taką wizytę w lokalu, która pozostawiła niesmak. Jedzenie mizernej jakości, obrażona obsługa, brudne toalety – jakie jeszcze są słabości polskiej gastronomii? Przedstawiamy wyniki badań Instytutu Badawczego ARC i SGH.
gastronomia problemy kukbuk

Prawie połowa Polaków (48%) w ogóle nie chodzi do restauracji. Pozostali bywają głównie w sieciowych pizzeriach (65%). Ponad połowa badanych wskazuje brak higieny (55%), nieświeże produkty (54%) i niesmaczne jedzenie (61%) jako elementy, które przeszkadzają im w czasie wizyt w restauracjach.

 

Badanie „Konsument w restauracji” zrealizowane przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia przy współpracy z Katedrą Rynku, Marketingu i Jakości Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie pokazało słabości polskiej gastronomii i bardzo niski poziom profesjonalizmu w prowadzeniu badanych restauracji.

 

Konsumenci bardzo krytycznie ocenili elementy, które powinny stanowić podstawę prowadzenia restauracji, kawiarni czy pubu, czyli czynniki związane z higieną. Czystość w samej restauracji, jak i w jej toaletach to absolutny wymóg profesjonalnego podejścia w tej branży i odpowiedzialności za zdrowe żywienie gości restauracji. „Niestety elementy te, jak pokazało badanie, stanowią bardzo słabą stronę badanych restauracji. Nieświeże produkty używane do przygotowania posiłków, na które skarży się ponad połowa ankietowanych konsumentów, to kolejny przejaw braku profesjonalizmu w podejściu do prowadzenia tego rodzaju biznesu. Oszczędności czynione kosztem zdrowia klienta to bardzo niebezpieczna i krótkotrwała koncepcja prowadzenia restauracji” – komentuje prof. Teresa Taranko, kierownik Katedry Rynku, Marketingu i Jakości w SGH.

 

Rodzaj proponowanej kuchni czy wystrój wnętrza to kwestie subiektywne, ale bez względu na gust, klienci chcą w restauracji czuć się bezpiecznie i komfortowo. Dotyczy to nie tylko świeżości produktów, ale także zapachu i muzyki. Wyniki badania „Konsument w restauracji“ zostały przedstawione na spotkaniu zapowiadającym studia podyplomowe z zakresu zarządzania i marketingu w sektorze HoReCa, które startują od września 2015. Więcej informacji na temat studiów można znaleźć tutaj.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: