Przewodnik Michelin 2017 bez nowych gwiazdek dla Polski - KUKBUK

Przewodnik Michelin 2017 bez nowych gwiazdek dla Polski

Atelier Amaro i Senses Restaurant utrzymują wyróżnienia. Inspektorzy Michelin znów dotarli tylko do dwóch miast w Polsce - Warszawy i Krakowa.

Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały promocyjne

michelin kukbuk

Jesteśmy po premierze przewodnika „Michelin Guide. Main Cities of Europe 2017”, która odbyła się wczoraj wieczorem w Brukseli. Niestety Polsce nie przypadły żadne dodatkowe gwiazdki prócz tych, które już ma – pojedyncze odznaczenie utrzymały wyróżniona w zeszłym roku restauracja Senses oraz w 2013 roku Atelier Amaro.

Mimo wielkich oczekiwań inspektorzy przewodnika po raz kolejny odwiedzili tylko dwa miasta w Polsce. W tegorocznej edycji znalazło się w sumie 53 krajowych restauracji – 29 z Warszawy oraz 24 z Krakowa.

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem. Inspektorzy Michelin co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne.

W Polsce również pojawili się debiutanci – stołeczne Kieliszki na Próżnej otrzymały Bib Gourmand za korzystny stosunek cen do jakości potraw.

Wyróżnienie Bib Gourmand utrzymały wyróżnione w ubiegłych latach dwa kolejne lokale tych samych właścicieli – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine. Podobnie dostrzeżona w zeszłym roku krakowska Zazie Bistro może cieszyć się symbolem Bib Gourmand na swoich drzwiach. Gratulujemy wyróżnionym!

Dlaczego producent opon decyduje o losie gastronomicznego świata?

Początki słynnego przewodnika, wyznaczającego trendy w światowych kulinariach, są skromne i sięgają 1900 roku, kiedy to bracia André i Édouard Michelin, zajmujący się produkcją opon, postanowili wydać jego pierwszą edycję. Był to zabieg marketingowy, miał zachęcić niewielu jeszcze wtedy kierowców do częstszych i dłuższych podróży, w trakcie których będą zużywać opony. Przewodnik zawierał przydatne informacje dotyczące naprawy samochodu, mapy oraz listę stacji paliw, mechaników i hoteli. Była to naprawdę przydatna książka w czasach, kiedy samochody łatwo się psuły, a sieć punktów naprawczych nie była tak rozwinięta jak dziś.

W 1922 roku bracia, chcąc podnieść prestiż przewodnika, zaczęli pobierać za niego opłatę. Rok później pojawiły się w nim pierwsze restauracje, a w 1926 roku – pierwsze gwiazdki, choć system nagradzania jedną, dwoma lub trzema gwiazdkami, który znamy dzisiaj, ukształtował się dopiero w 1931 roku. Wtedy też zmienił się kolor przewodnika – z niebieskiego na czerwony.

Po dwóch latach postanowiono wykorzystać ogromne zainteresowanie kulinarną częścią przewodnika i zatrudniono inspektorów, którzy przemierzali Francję w poszukiwaniu dobrych restauracji. Dzisiaj przewodnik Michelin jest najbardziej cenioną w kulinarnym świecie publikacją, ukazującą się w 23 krajowych edycjach.

 

Na jakich zasadach oceniane są restauracje?

W czerwonym przewodniku Michelin znajdziemy trzy typy oznaczeń:

1.Gwiazdki Michelin

2.Sztućce (łyżka i widelec)

3.Bib Gourmand

Teoretycznie zatem gwiazdki są przyznawane wyłącznie za to, co znajdziemy na talerzu. Pod uwagę brane są następujące kryteria: jakość produktów, smak potraw i technika ich przygotowania, oryginalność stylu, korzystna relacja ceny do jakości oraz konsekwentny wysoki poziom.

Za wyjątkową atmosferę, piękny wystrój i doskonały serwis restauracja uhonorowana gwiazdką może uzyskać dodatkowo sztućce. Bib Gourmand przyznaje się restauracjom, które oferują smaczny posiłek poniżej określonego poziomu cenowego, innego dla każdego kraju i zależnego od jego statusu ekonomicznego.

Oceny dokonują inspektorzy, którzy mogą ujawnić się dopiero po zjedzeniu posiłku i uiszczeniu opłaty, zazwyczaj po to, żeby uzyskać dodatkowe informacje.

Po wizycie w restauracji spisują szczegółowy raport, w którym wymieniają wszystkie zjedzone potrawy oraz zastosowane techniki przygotowania i użyte produkty. Dania są następnie oceniane według wymienionych wyżej kryteriów. Dodatkowo inspektorzy spisują wrażenia dotyczące wszystkich rzekomo nieistotnych w ocenie jedzenia czynników, jak wystrój, lista win czy obsługa.

Inspektorzy przyznają jedną gwiazdkę bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie gwiazdki – rewelacyjnej kuchni, którą warto odwiedzić, a trzy – wyjątkowej kuchni wartej specjalnej podróży.

Inspektorzy odwiedzają restauracje cyklicznie, z częstotliwością zależną od ich statusu, otrzymanych pochwał i skarg oraz widoków na awans w gwiezdnym rankingu.

Restauracje mające szansę na trzecią gwiazdkę muszą być odwiedzone aż 10 razy, zanim ją uzyskają.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: