Powstaje encyklopedia sera - KUKBUK

Powstaje encyklopedia sera

Wybór serów w polskich sklepach spożywczych pozostawia zwykle wiele do życzenia. Jeśli i wam nie wystarcza edamski, podlaski i morski, możecie przynajmniej powiększyć swoją wiedzę na temat sera. Francuscy wikipedyści wpadli na pomysł stworzenia ilustrowanej encyklopedii serów – Wikicheese – i właśnie zbierają fundusze na rozwój tego projektu.
encyklopedia sera kukbuk

Największa encyklopedia świata nie mogłaby się obyć bez kilkuset rodzajów francuskich serów. Część z nich ma już swoje artykuły, ale większość jest niezilustrowana, a co nam wtedy po wiedzy, że brie noir jest w kolorze krówkowym. Autorzy projektu zbierają pieniądze na sery, sprzęt fotograficzny i książki. Jak będzie przebiegało tworzenie Wikicheese? Raz w miesiącu we francuskiej siedzibie Wikipedii będą się spotykać znawcy serów i fotografowie, którzy nieodpłatnie będą smakować, fotografować i opisywać sery. Chętnie wzięlibyśmy udział w jednej z takich sesji, a póki co zachęcamy do obserwowania i wspierania projektu tutaj.

© KUKBUK 2017