Powrót do natury: len w kuchni - KUKBUK

Powrót do natury: len w kuchni

Slow food już znamy – i celebrujemy sezonowe posiłki przygotowane z doskonałej jakości składników. Pora wprowadzić do kuchni trend slow fashion.

Tekst: Kalina Cyk
Zdjęcia: dinnershow.studio
Stylizacja: Małgorzata Białobrzeska

kolekcja lniana, len, polski len

Dawno temu, gdy nie było smartfonów, jednorazowych talerzy i szybkiej mody, w chłodne wieczory kobiety, grzejąc się przy ogniu, cierpliwie wyplatały len na kuchenne ściereczki, sukienki i pościel. Dziś, choć technika wytwarzania została zmodernizowana, len nadal kojarzy się z ciepłym domem babci, zapachem maglowanej pościeli i ogniem trzaskającym w kominku. Może dlatego znów wraca do łask? Jeśli macie ochotę wprowadzić do swojej kuchni odrobinę natury, mamy dla was specjalną kolekcję lnianych produktów.

Jak kiedyś wyglądała produkcja lnu? Rośliny gotowe do zbioru wyrywano z korzeniami, aby uzyskać jak najdłuższe pasma. Len suszono przez kilkanaście dni i wymłócano, aby oddzielić nasiona. Następnie snopki umieszczano w wodzie, a kiedy łodygi dostatecznie zbutwiały, przystępowano do międlenia. Na koniec czyste, długie włókno wyczesywano szczotką, a potem długie zimowe wieczory spędzano nad wrzecionami i kołowrotkami.

Współcześnie produkcja lnu jest oczywiście znacznie szybsza. Mimo to len pozostał tkaniną najbliższą naturze. Jest włóknem roślinnym i ekologicznym – przy jego obróbce nie używa się chemikaliów, a uprawa wpływa korzystnie na żyzność gleby. Szczególnie cieszy fakt, że jest całkowicie biodegradowalny – rozkładając się, nie pozostawia żadnych niebezpiecznych dla środowiska odpadów.

Choć wielu osobom tkanina lniana może wydawać się zmorą (tyle prasowania!), to taka pościel znacznie ułatwia zasypianie oraz zapewnia lepszą regenerację ciała. Len stosowany jako bielizna może zmniejszyć zmęczenie, a nawet poprawić nastrój! Jest szczególnie polecany alergikom, ponieważ nie uczula, a wręcz chroni organizm dzięki właściwościom antyseptycznym. Co więcej, taka tkanina to naturalny filtr przed agresywną chemią i promieniowaniem słonecznym. Latem zapewni wrażenie chłodu i ochroni przed bakteriami, zimą zatrzyma ciepło. Jest odporna na działanie wody morskiej i nie przyciąga moli. Słynie z długowieczności i niezwykłej wytrzymałości – dwa razy większej niż bawełna i trzy razy większej niż wełna! Dlatego len posłuży wam wiele lat, a każde pranie jedynie go uszlachetni.

W naszym sklepie znajdziecie wyroby nie tylko o ciekawym i minimalistycznym kroju, ale też o dużej trwałości i odporności – len odrzuca brud i drobne zanieczyszczenia, dlatego torba na zakupy nie rozciągnie się pod ciężarem jedzenia i wytrzyma każdą plamę z wysypanych przypadkiem malin. Poplamione niedzielnym rosołem podkładki na stół? Można je wyprać w gorącej wodzie i potraktować żelazkiem, zapewniając tkaninie idealną sterylizację. Do kaszy i ryżu w lnianych woreczkach nie dostaną się bakterie ani mole spożywcze, a woreczek na bagietkę zapewni dłuższą świeżość pieczywa. Na koniec – fartuch o delikatnym, złotym hafcie zniesie wszystkie udane i nieudane eksperymenty kulinarne, a z każdym użyciem będzie coraz gładszy i milszy w dotyku.

Lniana kolekcja KUKBUK-a czeka na stronie: sklep.kukbuk.com.pl.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: