Po duńsku i na luzie - KUKBUK

Po duńsku i na luzie

Nasi sąsiedzi po drugiej stronie Morza Bałtyckiego podchodzą do świątecznych przygotowań spokojnie i z uśmiechem na ustach. Skąd w nich tyle radości i z czego wynika ta niespieszność? O tym, jak wyglądają święta w Danii, opowiedziała nam Urszula Eriksen, właścicielka skandynawskiej restauracji NABO.
dania kuchnia kukbuk

Dla Duńczyków jedzenie to ważna część świątecznej celebry. Poświęca mu się wiele uwagi, ale bez niepotrzebnej, tak częstej w Polsce nerwowości. Świąteczne przygotowania przebiegają pod hasłem: zróbmy to razem. Na dzień przed Wigilią cała rodzina rusza do szkółki i tam wybiera jeszcze rosnącą w ziemi choinkę. W domu wspólnie ubiera się drzewko.

 

dania kuchnia kukbuk

Wszyscy zajadają się puddingiem ryżowym, dorośli piją kultowy świąteczny napój, czyli glögg. Mąż Urszuli, Steffen, ma na niego sekretny przepis. Kiedy gotuje syrop, po domu rozchodzą się wspaniałe zapachy anyżu, cynamonu, goździków i migdałów.

dania kuchnia kukbuk

W Danii miłym zwyczajem są wizyty sąsiadów, którzy wpadają do siebie na chwilę, aby złożyć sobie życzenia i wręczyć upominki. Luźną atmosferę podczas Wigilii wprowadzają wesołe zabawy. Po uroczystym obiedzie wszyscy zbierają się wokół choinki i śpiewają. Z piosenki na piosenkę przyspiesza się rytm, co pozwala na radosne pląsy. Preludium do głównego punktu wieczoru jest gra w małe podarunki. Osoba, która rzuci kostką i wylosuje sześć oczek, wybiera ze wspólnej puli jeden prezent, ale nie rozpakowuje go. Akcja nabiera tempa, kiedy prezenty są rozdzielone. Gra się wówczas na czas. Wygrywa ten, kto zabierze innym najwięcej prezentów. Po ich rozpakowaniu może się okazać, że wygraliśmy kostkę rosołową, guziki lub plastry. Duńczycy to praktyczny naród z dużym poczuciem humoru. Gra występuje również w wersji tylko dla dorosłych – w niej prezenty mają bardziej wyszukany charakter. Popularną zabawą jest także szukanie migdała ukrytego w jednej z miseczek świątecznego deseru risalamande.

dania kuchnia kukbuk

Życzenia składa się podczas rozpakowywania prezentów. Na podarunku umieszcza się karteczkę z informacją, od kogo jest upominek. Osoba obdarowana daje prezent kolejnej osobie. Towarzyszą temu przemowy i chwile wzruszenia. Ta część wieczoru potrafi trwać godzinami.

dania kuchnia kukbuk

 

W pierwszy i drugi dzień świąt Duńczycy stawiają na wypoczynek i rodzinne wizyty. Grają w kości i dużo bawią się z dziećmi. Na stołach w formie bufetu pojawiają się świąteczne przekąski. Urszula i jej mąż Steffen przez lata wypracowali własną, polsko-duńską tradycję. Jeśli święta spędzają w Polsce, w Wigilię zamiast dwunastu dań wybierają obiad, w tym schab z karmelizowanymi ziemniakami i pudding ryżowy z wiśniową leguminą. Polskim akcentem jest barszcz, kompot z suszu i makowiec.

dania kuchnia kukbuk

Przepisy na duńskie potrawy bożonarodzeniowe znajdziecie w wydaniu specjalnym KUKBUK Święta.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: