Czy odchudzanie pączków ma sens? - KUKBUK

Czy odchudzanie pączków ma sens?

Zbliża się dzień bicia rekordów w ilości zjedzonych pączków. Czy tuzin pączków rzeczywiście smakuje lepiej niż pojedyncza sztuka i czy istnieje pączek, którego zjedzenie nie powoduje wyrzutów sumienia?

Zdjęcie: Bartek Kieżun

dietetyczne paczki kukbuk

Jeden pączek to około 300 kcal, 11 g tłuszczu, 45 g węglowodanów i tylko 5 g białka. Z dietetycznego punktu widzenia pączek, oprócz tradycji, nic dobrego do jadłospisu nie wnosi. Smażenie na głębokim tłuszczu, biała mąka, biały cukier, lukier, marmolada, węglowodany proste, puste kalorie – lista jest długa.

 

Domowe pączki na zdrowie

Pewnie! Najlepszym pomysłem na tłusty czwartek będzie zabrać się do robienia pączków samemu. Samodzielna produkcja, choć pracochłonna i czasochłonna, dla wielu jest sprawą honoru, weryfikującą zdolności organizacyjne i kulinarny kunszt. Przede wszystkim jednak jest gwarancją jakości wykorzystanych składników. Bo czy zdawaliście sobie sprawę, że przynajmniej część pączków dostępnych na rynku w ostatkowym szale powstaje z gotowej mieszanki? Prócz jaj i mleka w proszku znajdziecie w niej emulgatory, spulchniacze i inne E-specyfiki. Dodaje się do niej wodę, drożdże i aromaty, by w kilka minut otrzymać gotową do smażenia pączkową masę. Niedowiarki niech wpiszą w wyszukiwarce hasło „mieszanka do pączków” lub przeczytają skład pączka z lukrem oferowanego przez najbardziej znaną warszawską cukiernię (tak, tę, o której właśnie pomyśleliście!).

 

Przy domowym smażeniu pączków pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze tłuszczu. Optymalny zakres temperatury smażenia to 170-180 stopni Celsjusza. Wtedy pączki nie nasiąkną tłuszczem ani się nie spalą. Inną kwestią jest dodanie spirytusu do ciasta. Farmaceuci potwierdzają zasadność tej babcinej praktyki, która ma na celu ograniczenie ilości tłuszczu wchłanianego przez pączki w trakcie smażenia.

 

Odchudzamy tłusty czwartek

Dla tych, którzy tradycyjnych tłustoczwartkowych wypieków jeść nie zamierzają, ale szukają zdrowszej alternatywy dla uczczenia końca karnawału, dobrym rozwiązaniem będzie pączek pieczony. Przepis podstawowy może pozostać niezmieniony, jedynie pieczenie w piekarniku zastępuje tłuszczową kąpiel.

 

W ten sposób na jednej średniej sztuce (70 g) zaoszczędzimy 30-45 kcal i 3-5 g tłuszczu. Pozbawienie pączka lukru to kolejna niezjedzona łyżka sacharozy i zaoszczędzone 40 kcal. Zamiana nadzienia ze słodkiej marmolady na niskosłodzone to oszczędność kolejnych 10-15 kcal. Aby odchudzić pączek jeszcze bardziej, można wypełnić go mrożonymi owocami albo startym jabłkiem. A jeśli nie przeszkadza nam brak owocowego wnętrza, nadzienie z twarogu dostarczy większej ilości białka. Tylko czy na pewno ciągle mamy do czynienia z pączkiem? No właśnie…

 

Pączek pieczony
Niezależnie od przepisu w smaku przypomina raczej drożdżową bułkę niż tłustoczwartkowy rarytas i może nie zaspokoić pojawiającego się raz do roku apetytu na pączka. W takiej sytuacji lepiej zjeść jednego pączka ze sprawdzonej cukierni i o znanym składzie, niż przygotowywać odchudzone pączki samemu. Świadomy zakup tylko jednej sztuki przyhamuje chęć zjedzenia kolejnych.

 

Ograniczenie się do zjedzenia jednego pączka jest dużo trudniejsze, kiedy już otworzyliśmy domowy pączkowy warsztat. Do tego świadomość zjadania odchudzonej wersji usprawiedliwia sięgnięcie po kolejną (i kolejną) sztukę. Po zjedzeniu dwóch pieczonych pączków okazuje się, że bilans kalorii, węglowodanów i tłuszczu wcale nie wychodzi na korzyść odchudzonej wersji, a potrzeba zjedzenia konkretnego produktu nie została zaspokojona. Dlatego niezależnie, czy przekonują nas dietetyczne pączki, czy pozostajemy wierni tradycji, po konsumpcji ubieramy się ciepło i ruszamy żwawym krokiem na długi spacer, a ostatnie westchnienie karnawałowej rozpusty na pewno nie wyjdzie nam bokiem.

 

 

Szukasz przepisu na pączki?

Sprawdź nasze propozycje na:

Oponki bananowe

Amerykańskie donaty

Afrykańskie pączki kokosowe

Weneckie frittolle

Pączki z ciasta parzonego ze skórką pomarańczy

 

Zdjęcie: Bartek Kieżun
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: