Nie takie spryskiwanie straszne? - KUKBUK

Nie takie spryskiwanie straszne?

sliwki_wegierki kukbuk

Czy zastanawialiście się kiedyś nad drogą, jaką pokonują plony ziemi, zanim trafią na nasze talerze? W trakcie hodowli i przechowywania na żywność czyhają liczne zagrożenia: grzyby, bakterie i wirusy, które są źródłem ogromnych strat żywności – eksperci szacują, że przez tych agresorów jedna trzecia roślin zostaje zniszczona jeszcze na polu, a kolejne tyle niszczy się w magazynach.

 

Zainfekowane rośliny są pozbawiane wody i wartości odżywczych, za to pojawiają się w nich mykotoksyny oraz szkodliwe bakterie. Spożywanie takich produktów może prowadzić do alergii oraz zaburzeń pokarmowych, które są zmorą naszych czasów. Nie zapominajmy, że większość chorych warzyw, owoców i zbóż nikogo nie nakarmi – są wyrzucane, zanim trafią do sklepu.

Eksperci, którzy omawiają problem na toczącej się właśnie Konferencji Europejskiej Fundacji Fitopatologicznej, uważają, że ochrona chemiczna roślin jest najlepszym sposobem prewencji, a zarazem skuteczną metodą redukcji strat. Właściwie stosowana, ma nie przynosić ludzkiemu zdrowiu żadnych szkód. Wobec debat na temat wykarmienia całego świata powinniśmy chyba mieć te wnioski na uwadze.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: