Nalewki Staropolskie – Karol Majewski i Wspólnicy - KUKBUK

Nalewki Staropolskie – Karol Majewski i Wspólnicy

Kolejna rodzinna firma, która otrzymała wyróżnienie w pierwszej edycji akcji KUKBUK Poleca, to Nalewki Staropolskie – Karol Majewski i Wspólnicy. Ich wyjątkowe trunki to efekt połączenia prawdziwej pasji z ogromną wiedzą na temat ziół, kwiatów i owoców oraz niezwykłym wyczuciem smaku.
www_kukbuk-poleca

Jury przyznało certyfikat KUKBUK Poleca Nalewkom Staropolskim w kategorii napojów alkoholowych za cierpliwość oraz hart ducha, które nie pozwalają iść na skróty, za krótkie serie długo leżakowanych nalewek oraz pielęgnowanie tradycji sięgającej XVIII wieku, a także za sięganie po dawne dzikie odmiany owoców, takie jak śliwa wiśniowa ałycza, rajskie jabłuszka czy pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich.

 

Historia

Nalewki Staropolskie to firma rodzinna założona w 2004 roku przez Karola Majewskiego, który od blisko 40 lat tworzy wyszukane i niepowtarzalne w smaku nalewki (w swoim życiu zrobił ich już ponad 300!). Zachwycają się nimi wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Swoją pasję pan Karol przekuł w biznes i zaraził nią córki, które są piątym pokoleniem Majewskich tworzącym nalewki.

Nalewki Staropolskie powstają zgodnie z wielowiekowymi recepturami. Owoce pochodzące z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw i leśnych polan są łączone z najlepszymi gatunkami spirytusu. Majewscy lubią sięgać po dawne dzikie odmiany owoców, takie jak ałycza (śliwa wiśniowa), czeremcha, głóg, rajskie jabłuszka, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich czy tarnina z Bieszczad i Gorców.

Nalewki początkowo dojrzewają w słońcu, które wydobywa z owoców cały bukiet najwspanialszych aromatów i smaków. Potem przez wiele lat leżakują w słojach oraz gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach. W tym tkwi sekret ich niepowtarzalnego smaku! Minimalny czas oczekiwania na te wyborne płyny to trzy lata.

Inspiracją do tworzenia nowych smaków nalewek są wszystkie dary natury, także te dziś nieco zapomniane, a narzędziem tworzenia idealnych kompozycji – rzadko spotykane wyczucie smaku, jakie posiada pan Majewski. Pomagają mu w tym również wiedza, wieloletnie doświadczenie oraz znajomość barw, smaków i aromatów chyba wszystkich występujących w Polsce ziół, kwiatów i owoców.

 

Produkty

Wyjątkowe w smaku oraz w 100% naturalne (bez esencji zapachowych, sztucznych barwników ani żadnych innych chemicznych „ulepszaczy”) nalewki są produkowane domową metodą. Ich poszczególne rodzaje wytwarza się w krótkich seriach, wszystkie są rocznikowane. Majewscy nie sprzedają nalewek młodszych niż trzy lata. Obecnie w ofercie mają ponad 20 rodzajów, między innymi imbirówkę, nalewkę z rokitnika, z kwiatów dzikiego bzu czarnego, na pędach sosny czy legendarne Cztery Pory Roku – z mleka i cytryn. Pełna oferta jest dostępna tutaj.

Nalewki Staropolskie są sprzedawane w sprowadzanych z Włoch eleganckich butelkach o pojemności 200, 350 lub 700 mililitrów. Roczna produkcja firmy to około 10 tysięcy litrów.

 

Gdzie można je kupić?

Firma Nalewki Staropolskie sama dystrybuuje swoje produkty – poprzez stronę internetową Nalewki.pl.

Nalewek można skosztować w najlepszych polskich restauracjach oraz koktajlbarach, między innymi w Atelier Amaro, Belvedere, Starym Domu, U Fukiera, Domu Wódki Elixir, Kicie Koguta czy w restauracjach Kręglickich.

Nalewki Staropolskie można nabyć we wszystkich salonach M&P Alkohole i Wina Świata, na warszawskim i gdańskim lotnisku oraz w wielu innych miejscach na terenie całej Polski. Pełna lista miejsc, gdzie można je kupić lub ich skosztować, jest dostępna tutaj.

 

Plany

Nalewki Staropolskie co roku wprowadzają do oferty nowe smaki. W tym roku pojawiły się nalewki z ośmiu odmian moreli, wiśni z pigwowcem, zielonego orzecha oraz jarzębiny z tarniną, a to nie koniec nowości! Jesienią Karol Majewski wraz ze wspólnikami wprowadzą nalewkę z mniszka lekarskiego, pokrzywy, derenia oraz cytrynową. Wtedy również do sprzedaży trafi absolutny rarytas – nalewka wiśniowa z 2000 roku, leżakowana w ziemi!

Pst! Nalewki Staropolskie są rekomendowane przez Slow Food Polska (trzy smaki otrzymały certyfikaty) oraz uhonorowane Godłem Teraz Polska; zdobywają również liczne nagrody i wyróżnienia na ogólnopolskich festiwalach. Stałymi odbiorcami Nalewek Staropolskich są między innymi Kancelaria Prezydenta RP (od blisko 10 lat), Kancelaria Sejmu RP, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz ambasady Polski na całym świecie. Zupełnie nie na wyrost możemy zatem nazywać je naszą chlubą narodową!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: