Nadchodzi czekoladowy kryzys - KUKBUK

Nadchodzi czekoladowy kryzys

Jeśli tak jak my nie wyobrażacie sobie życia bez czekolady, mamy dla was smutną wiadomość. Spada światowa produkcja kakao, a jego konsumpcja rośnie. Najwięksi producenci słodyczy alarmują, że czeka nas czekoladowy kryzys.
kryzys czekolady kukbuk

Większość ziarna kakaowego używanego do wyrobu czekolady pochodzi z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Susze i grzyby atakujące plantacje obniżyły produkcję o 40%, a świat kocha czekoladę coraz bardziej – ostatnio rozsmakowali się w niej Chińczycy. Skoro zjadamy więcej niż możemy wyprodukować, ceny kakao rosną. Naukowcy pracują już nad odmianą kakaowca, który produkuje siedmiokrotnie więcej ziaren niż normalne drzewo. Z pewnością wpłynie to jednak na jakość wytwarzanego kakao. Problemy związane z produkcją kakao przedstawia także wyświetlany podczas poprzedniej edycji festiwalu Kuchnia+ Food Film Fest film „Semisweet: Life in Chocolate”, który możecie obejrzeć tutaj.

 

Obniżenie ilości i jakości kakao w czekoladzie brzmi groźnie i przywodzi na myśl wyroby czekoladopodobne z lat 80. Może tym razem zamiast mocno czekoladowego musu czy sufletu zróbcie na deser nostalgiczny blok z kakao, pełen bakalii i herbatników? Przepisu szukajcie w najnowszym KUKBUK-u.

© KUKBUK 2017