Co musisz wiedzieć, zanim otworzysz food truck? - KUKBUK

Co musisz wiedzieć, zanim otworzysz food truck?

Kolejny food truck z burgerami? Przemyśl ten biznes, bo konkurencja jest równie duża jak wydatki.

Tekst: Patrycja Siwiec
Zdjęcia: materiały prasowe Taco Libre

wlasny food truck kukbuk

Widziałeś film „Szef” o sfrustrowanym restauracyjną presją kucharzu, który rzuca wszystko i postanawia robić „prawdziwe jedzenie”? Oczywiście, że w food trucku! Bohater odnosi gigantyczny sukces, a jego marzenia spełniają się jedno za drugim. Rzeczywistość odbiega nieco od filmowych scenariuszy. Nim ruszysz z własnym food truckiem, zrób porządny biznesplan, by nie trafić do krajowego rejestru dłużników.

Dobry pomysł to nie wszystko. Lepiej zawczasu rozważyć ewentualne problemy – przy użyciu kartki, ołówka i kalkulatora.

Chętnych więcej niż miejsca

Nie możesz postawić auta, gdzie ci się podoba. Strażników miejskich, którzy właśnie idą w twoją stronę, prawdopodobnie nie interesuje twój wyjątkowy ramen, tylko możliwość wręczenia ci mandatu. W Polsce obowiązuje zakaz handlu obwoźnego. Postawienie samochodu na płatnym parkingu nie rozwiązuje sprawy, bo opłacie podlega postój, a nie handel. Wbrew pozorom atrakcyjnych miejsc, gdzie można sprzedawać, jest mało, a chętnych przybywa. Masz już miejsce? Gratulujemy, ale pamiętaj o opłacie lokacyjnej. Czy uwzględniłeś ją w kosztach prowadzenia działalności?

 

Wojciech Kamiński, właściciel SurfBurger (trzy food trucki i cztery lokale), Gdańsk: W polskim ustawodawstwie nie ma szczegółowego przepisu, czym jest food truck. Sprzedając modne rarytasy ze swojego stuningowanego auta, jesteś według ustawodawcy takim samym przestępcą jak osoba sprzedająca rajstopy w przejściu podziemnym. Sytuacja jednak powoli się zmienia, głównie za sprawą coraz większej popularyzacji lokali na kółkach. W Gdańsku na przykład wydano zarządzenie prezydenta miasta, które ustala miejsca handlu dla food trucków. Ale to nie koniec przeszkód, bo chętnych jest zwykle więcej niż dostępnych lokalizacji. Portfolio właściciela food trucka musi najpierw zostać zatwierdzone przez dział estetyzacji miasta. Opłata za takie miejsce wynosi zazwyczaj od 4 tysięcy złotych do 5 tysięcy złotych za sezon. To początek lawiny kosztów: towar, sprzęt, pensje, media, samochód i paliwo. Jeżeli nie dysponujemy dobrym miejscem, biznes szybko stanie się mało opłacalny.

 

Przygotuj samochód pieniędzy

Jaki samochód kupisz? Nowy, który przystosujesz do sprzedaży jedzenia? Stary, ale gotowy? W obu opcjach musisz się liczyć ze sporymi kosztami. W starym aucie dodatkowo weź pod uwagę ewentualne naprawy. Co więcej, wstawienie na przykład trzech pieców gazowych zwiększa wagę samochodu, a wtedy potrzebna jest inna kategoria prawa jazdy.

 

Żorż Ponimirski, właściciel portalu Street Food Polska: Food truck to normalny biznes gastronomiczny, należy poświęcać mu tyle samo uwagi co lokalowi. Zapomnij więc o wolnym popołudniu, bo trzeba pracować, a potem posprzątać i przygotować listę zakupów na kolejny dzień. Wakacje z rodziną? Nie łudź się: sezon foodtruckowy trwa od wiosny do jesieni, więc jeśli naprawdę chcesz zarabiać, to urlop planuj raczej w zimie. Zapomniałbym – wyrozumiała rodzina to podstawa w tym biznesie.

 

Zaprzyjaźnij się z sanepidem

Mobilny handel wymaga posiadania odpowiednio przystosowanego pojazdu oraz spełnienia norm sanitarnych związanych z przygotowaniem i dystrybucją żywności. Czy przewidziałeś, gdzie będziesz magazynować towar, gotować wywary, kroić i obierać? Schody zaczynają się już na etapie wizyt w urzędzie. Zdaniem właścicieli mobilnej gastronomii zapisy w Ustawie z dnia 14 marca 1985 roku o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dziennik Ustaw 2015, poz. 1412) są na tyle nieprecyzyjnie, że mogą być różnie interpretowane przez urzędników.

 

Pamiętaj, że prąd nie bierze się z powietrza. Jeżeli już znalazłeś odpowiednie przyłącze, sprawdź, czy jego woltaż podoła obsłudze wszystkich urządzeń w food trucku. Niezależny agregat prądotwórczy to kolejny koszt na liście. Alternatywnym sposobem zasilania jest gaz. Przygotuj się jednak na noszenie ciężkich butli – będziesz mógł spokojnie zrezygnować z siłowni.

 

Rafał Sieradzki, Taco Libre, Warszawa: Food trucki nie są już taką nowością, jaką były kiedyś. Konkurencja jest ogromna i otwieranie kolejnej burgerowni nie ma większego sensu. Widziałem przypadki, kiedy już na etapie zakładania food trucka wielu ludzi przeinwestowało. Zastanów się, czy kupowanie samochodu za 200 tysięcy złotych ma sens. Owszem, można bazować na imprezach masowych, ale trzeba brać pod uwagę fakt, że również w tym przypadku opłatą jest procent od utargu – sięgający czasami nawet 20%. Czynnikiem mocno destabilizującym jest pogoda. Z własnego doświadczenia wiem, że jeżdżenie zimą nie ma sensu, bo koszty utrzymania food trucka w tym czasie pochłaniają pieniądze zarobione w lecie. Zwykle więc zamykamy food trucka już na początku listopada.

wlasny food truck kukbuk

Zamów pogodę dla bogaczy

Wbrew pozorom nie każdy zlot food trucków przynosi zysk. Wystarczy oberwanie chmury lub odwołanie imprezy przez organizatora. Ludzie nie przyjdą, a towar zostanie. Nie tylko towar będzie twoim kosztem, lecz także noclegi dla załogi i paliwo. Pamiętaj też, że na zlotach pojawia się średnio 15-20 aut, a food trucków jest w Polsce prawie 500. Jaką masz gwarancję, że to właśnie ty się załapiesz?

 

Maciej Lesik, Królleski BurgerKłobuck: W przypadku udziału w dużych imprezach trzeba być mistrzem planowania. Zbyt dużo towaru to strata i marnowanie żywności, a zbyt mało to widmo bycia niepoważnym w oczach organizatora eventu. Nam się to jeszcze nie zdarzyło, choć czasem było blisko i wówczas trzeba było mocno kombinować, aby zaopatrzyć się w obcym mieście.

 

Tekst: Patrycja Siwiec, zastępczyni redaktorki naczelnej magazynu „Food Service”

Zdjęcia: materiały prasowe Taco Libre

  • Grzegorz Półtorak

    Witam od 7 lat przygotowuje food tracki i przyczepy do odbioru przez Sanepid, cieszę się, ze powstają artykuły pomagające wszystkim chętnym w rozpoczęciu działalności. Hanna Półtorak HACPASZ ( dokumentacja Haccp dla food tracków, przyczep gastronomicznych, lokali gastronomicznych poltorak@haccp-gmp.home.pl)

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: