Marco radzi: jak łatwiej pokroić boczek - KUKBUK

Marco radzi: jak łatwiej pokroić boczek

Kulinarni mistrzowie znają sztuczki, dzięki którym gotowanie jest łatwiejsze. Poznajcie sposób Marco Ghia na krojenie mięsa!
jak kroic boczek kukbuk

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirpool, podzielił się z nami przepisem na pastę al amatriciana, który możecie znaleźć tutaj. Ważnym składnikiem tego dania jest pancetta lub boczek, który należy pokroić w cienkie plasterki. Jak to zrobić, skoro struktura takiego mięsa jest na tyle miękka, że utrudnia precyzyjne krojenie? Wystarczy włożyć boczek na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie tłuste mięso stwardnieje na tyle, że pokrojenie go w cienkie plastry będzie dużo łatwiejsze.

 

 

 

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

© KUKBUK 2017