Mamy swojego cronuta! - KUKBUK

Mamy swojego cronuta!

Słyszeliście na pewno o cronucie – ciastku, po które w amerykańskich miastach od świtu stoją długie kolejki. Cukiernia Batida postanowiła stworzyć polski odpowiednik tego wypieku i tak powstało krółko.
cronut kukbuk

To najbardziej medialne ciastko wszech czasów zostało wymyślone w cukierni Dominic Ansel Bakery w Nowym Jorku. Powstaje ze smażonego w głębokim tłuszczu ciasta francuskiego nadzianego kremem, obtoczonego w cukrze i udekorowanego polewą. Co miesiąc pojawia się nowa kompozycja smakowa, na przykład róża i wanilia, figi z mascarpone czy masło orzechowe, karmel i rum. Brzmi kusząco? W warszawskiej cukierni Batida, słynącej ze wspaniałych croissantów, od niedawna można spróbować polskiej wersji – krółka. Do wyboru jest krółko czekoladowe lub z marakują. Redakcja KUKBUK-a zamierza spróbować, a wy?

© KUKBUK 2017