MAD leci do Sydney - KUKBUK

MAD leci do Sydney

Kultowe sympozjum René Redzepiego po raz pierwszy dostępne dla szerokiej publiczności.
mad kukbuk

MAD (po duńsku: jedzenie) to organizacja non profit założona w Kopenhadze przez szefa wielokrotnie nagradzanej restauracji Noma. Misją stowarzyszenia jest rozpowszechnianie wiedzy o jedzeniu w jak najszerszej perspektywie, obejmującej takie dziedziny jak ekonomia, socjologia, ekologia i dietetyka – jak czytamy w oficjalnym stanowisku organizacji, po to by „uczynić każdy posiłek lepszym, nie tylko ten w restauracji, ale w ogóle każdy, który zostanie ugotowany i podany”.

W MAD na początku działalności zatrudniona była jedna osoba, która pracowała przy pożyczonym biurku w małym pokoiku na obrzeżach Kopenhagi. Od 2011 roku organizacja rozwinęła się do tego stopnia, że obecnie w jej działanie zaangażowana jest ekipa pracująca zarówno w Danii, jak i w Stanach Zjednoczonych. MAD współpracuje także z Uniwersytetem Yale przy prowadzeniu kursów dla szefów kuchni.

Najważniejszą aktywnością MAD jest organizowanie corocznych sympozjów poświęconych tematyce jedzenia; na te spotkania zapraszani są mówcy z różnych dziedzin: szefowie kuchni, rolnicy, naukowcy, politycy, pisarze. Do tej pory wszystkie odbywały się w zamkniętym gronie zaproszonych osób w namiocie w Kopenhadze – tegoroczne, szóste sympozjum odbędzie się 3 kwietnia w gmachu opery w Sydney. Wśród mówców będą między innymi David Chang z Momofuku i Massimo Bottura z Osteria Francescana. Opłata za udział wynosi 99 dolarów. Kto się wybiera?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: