KUKBUK w ogrodzie - KUKBUK

KUKBUK w ogrodzie

Po co nam własny warzywnik?

Zdjęcia: Kasia Stadejek

KUKBUK W OGRODZIE

Na łamach magazynu nie tylko prezentujemy apetyczne, zdrowe dania, lecz także zastanawiamy się, w jaki sposób nasze konsumenckie decyzje wpływają na losy świata. Postanowiliśmy pójść dalej: zamiast kupować warzywa i zioła z nieznanego źródła, sami będziemy je uprawiać!

 

PIERWSZE PLONY, CZYLI JAK ZACZYNALIŚMY?
Ogród KUKBUK-a powstał we współpracy z Wydziałem Architektury Krajobrazu SGGW. Ogłosiliśmy konkurs dla studentów uczelni, a następnie wyłoniliśmy zwycięski projekt, który najbardziej odpowiadał ideom KUKBUK-a. Powstał ogród upcyklingowy – z powtórnie wykorzystanych przedmiotów – w myśl zasady odpowiedzialnego zarządzania zasobami materialnymi. W workach po kawie, skrzynkach po jabłkach i odmalowanych koszach sklepowych na kółkach pojawiły się kwiaty, zioła i warzywa, a na europaletach rozrzuciliśmy poduszki, które służyły nam przez cały sezon w trakcie redakcyjnych kolegiów.

KUKBUK W OGRODZIE
KUKBUK W OGRODZIE

DRUGI ROK WARZYWNIKA
W tym roku, korzystając z pomocy naszych partnerów: Baziółki, producenta świeżych ziół w doniczkach, Gospodarstwa Rolnego Ludwika Majlerta, producenta warzyw, firmy Fiskars, producenta innowacyjnego sprzętu do kuchni i ogrodu, oraz Rijk Zwaan, producenta nasion warzyw, uprawiamy fasolę, szpinak, marchewkę, buraki, pietruszkę, kalarepę, sałatę w różnych odmianach, pomidory, karczochy, rzodkiewkę, jarmuż, brokuły, dynię, pak choi oraz paprykę. Jak pięknie rosną, możecie sprawdzić na naszym Instagramie, gdzie regularnie pojawiają się zdjęcia obiadów, które przygotowujemy z własnych plonów. Już niebawem na stronie internetowej KUKBUK-a znajdziecie garść ogrodniczych porad. Szykujcie skrzynki!

KUKBUK W OGRODZIE
KUKBUK w ogrodzie
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: