KUKBUK Poleca: Pstrąg Ojcowski - KUKBUK

KUKBUK Poleca: Pstrąg Ojcowski

Przedstawiamy Wam kolejny rodzinny duet, który otrzymał wyróżnienie w I edycji akcji KUKBUK Poleca – Magdę i Agnieszkę. Dwie kobiety, matka i córka, które w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego z sercem hodują, wędzą i grillują pstrągi potokowe o niepowtarzalnym smaku.
KUKBUK Poleca: Pstrąg Ojcowski
pstrag ojcowski kukbuk

Jury przyznało certyfikat KUKBUK Poleca Pstrągowi Ojcowskiemu w kategorii żywność przetworzona za wskrzeszenie i prowadzenie ekstensywnej hodowli pstrągów potokowych, naturalnych mieszkańców Jury i takich rzek jak Prądnik czy Dunajec. Jedyny w swoim rodzaju wybitny smak pstrąga wieńczy ten nieprawdopodobny trud i misję, by przywrócić ponad 80-letnią tradycję hodowli tej ryby w Ojcowskim Parku Narodowym.

Historia

Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. W 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej powstała jedna z pierwszych pstrągarni tego rodzaju w regionie. W 1944 roku, na mocy ustawy o reformie rolnej, pstrągarnia i pozostałe dobra Czartoryskich zostały upaństwowione. Do 1986 roku hodowla zarządzana była przez Zjednoczenie Przedsiębiorstw Rybackich w Krakowie, a następnie przez Ojcowski Park Narodowy, w którego strukturach znajduje się do chwili obecnej.

W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do neutralizacji stawy postanowiły objąć w dzierżawę Magda i Agnieszka. I tak powstała firma Pstrąg Ojcowski. Została założona przez mamę i córkę, które wspólnie chciały przywrócić czasy świetności stawom znajdującym się w sercu Ojcowskiego Parku Narodowego.

Odnowa hodowli pstrąga potokowego, propagowanie świadomego i etycznego chowu, edukacja społeczności w zakresie historii regionu oraz tradycji kulinarnych to cele, które przyświecały im od samego początku i nadały kierunek ich działalności.

Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowania udało się Magdzie i Agnieszce nie tylko z sukcesem przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego, lecz także stworzyć przyjemne miejsce do wypoczynku, dodatkowo zapewniające niezwykłe przeżycia kulinarne. Stawy pstrągowe w Ojcowie swój wyjątkowy charakter zawdzięczają malowniczej lokalizacji, naturalnemu mikroklimatowi oraz krystalicznie czystej i dobrze natlenionej wodzie z potoku Młynówka. Połączenie tych czynników zaowocowało stworzeniem imitacji górskiego potoku czyli naturalnego środowiska pstrągów potokowych.

Aktualnie w skład gospodarstwa rybackiego Pstrąg Ojcowski wchodzi siedem stawów hodowlanych, staw rekreacyjny Beta, potok Młynówka wraz z wodospadem, historyczny budynek Wylęgarni oraz część budynku Rybakówka.

Produkty

Pstrąg Ojcowski serwuje świeże pstrągi wędzone i grillowane, w jak najmniej skomplikowanej, prostej formie. Specjalnością gospodarstwa jest Pstrąg Ojcowski wędzony naturalnie na drewnie bukowym bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników. Pstrągi podawane są z lokalnym pieczywem. Można do nich wybrać również wino z pobliskich winnic, pyszne i zdrowe soki bio Maurer, wody mineralne z Wysowej Zdrój, a także piwa z lokalnych browarów.

Hodowla oparta jest na tradycyjnych metodach produkcji bez użycia technik przemysłowych przyspieszających przyrost wagi i wielkości ryby. Proces karmienia nie jest zmechanizowany i wymaga bezpośredniego udziału człowieka. Odławianie pstrągów odbywa się również w sposób tradycyjny, poprzez przeciąganie sieci przez staw przez co nie dochodzi do duszenia i uszkadzania ryb.

Psst! Pstrąg Ojcowski jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulturowego i reprezentuje Małopolskę podczas największych tarów spożywczych w Polsce i Europie.

Gdzie można kupić pstrąga ojcowskiego?

Sprzedaż pstrągów głównie odbywa się bezpośrednio – w gospodarstwie w Ojcowie, gdzie oprócz działalności hodowlanej Agnieszka i Magda prowadzą również działalność gastronomiczną.

Pstrąg Ojcowski jest także częstym i mile widzianym gościem w kartach najlepszych krakowskich i warszawskich restauracji, tj.: Wierzynek, Solec 44, Miodova, Albertina Food&Wine, Studio Twój Kucharz, Bistro 11, Forum Przestrzenie.

Dostać można go również w sklepie Deli 8 przy ul. Mazowieckiej 8 w Krakowie, a także na różnego rodzaju targach oraz festiwalach kulinarnych, np.: Najedzeni Fest!, czy Targu Pietruszkowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: