KUKBUK Poleca: Kozia Zagroda Cichostów - KUKBUK

KUKBUK Poleca: Kozia Zagroda Cichostów

Cykl artykułów przedstawiających 15 zwycięzców I edycji akcji KUKBUK Poleca rozpoczynamy od Ewy i Konrada – niezwykłej rodziny żyjącej za pan brat z kozami w maleńkiej wsi na Lubelszczyźnie.
kukbuk poleca

Jury przyznało certyfikat KUKBUK Poleca Koziej Zagrodzie Cichostów w kategorii napoje niealkoholowe za lemoniady, których smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, za korzystanie z dobrodziejstw natury, a nie przemysłu chemicznego, za wykorzystanie miodu zamiast cukru i za pokrzywę, która nie parzy, lecz gasi pragnienie.

Historia

Wszystko, jak to zwykle bywa, zaczęło się od marzeń. A właściwie od jednego – by mieć na podwórku stodołę. A jak stodoła, to wiadomo, że tylko na wsi. Zanim jednak Konrad, projektant domów, i nauczycielka Ewa zostali szczęśliwymi właścicielami stodoły, minęło trochę czasu. Ale warto było czekać, bo w bonusie od nowej sąsiadki Gieni, na dobry początek nowego życia, dostali dwie kozy – Melę i Helę. Nie minął rok, jak Hela została kozią miss Lubelszczyzny, a sąsiadka widząc ich serce do zwierząt oddała im wszystkie swoje pozostałe kozy. I tak z dwóch zrobiło się trzydzieści. Po tym pierwszym szczęśliwie spełnionym marzeniu, przyszedł czas na kolejne. Ewa i Konrad chcieli żyć z tego, czym natura obdarzyła ziemię, która stała się ich domem. Początki nie były łatwe.

Zdarzało się, że zamiast do sklepu, chodzili na łąkę, a z tego co z niej przynieśli, gotowali zupy, parzyli ziołowe herbatki, smażyli placki z dzikiego bzu i byli tyleż samo najedzeni, co szczęśliwi. Okazało się, że naprawdę niewiele trzeba, by naturę uczynić swoją żywicielką.

Kozią Zagrodę Cichostów powołali do życia w 2010 roku, jej ambasadorką zrobili kozę Helę i tym samym spełnili swoje drugie marzenie. Zaczęli od wytwarzania octu jabłkowego z jabłek, które rosły na dzikich jabłonkach nieopodal ich domu. Ocet szybko zdobył rzeszę wiernych fanów, a oni zapragnęli rozszerzyć swoją działalność i zrobić prawdziwą zdrową rewolucję w napojach. Smakowych inspiracji wkoło było mnóstwo: wielka lipa rosnąca tuż przy stodole, mięta w przydomowym ogródku, pokrzywa obrastająca płot i głóg na koziej łące. Tak zrodził się pomysł na pyszne, orzeźwiające i naturalne lemoniady: pokrzywową, głogową, lipową oraz Panią Gilową z jarzębiny, krwawnika i czarnego bzu. Choć Ewa i Konrad nie mają w planach ani wielkiej fabryki, ani ambicji by podbić cały świat, bo stawiają na jakość, a nie ilość, to nie mają wątpliwości, że w starciu z ich lemoniadą Coca-Cola nie miałaby żadnych szans.

„Jej imperium padłoby pod naszym naporem i zarosło naszą pokrzywą.” –śmieje się Konrad. Znając smak tej lemoniady wiemy, że to całkiem możliwy scenariusz!

Produkty Koziej Zagrody Cichostów

Lemoniady (pokrzywowa, głogowa, lipowa oraz Pani Gilowa) wytwarzane są w sposób tradycyjny, na naturalnych składnikach pochodzących ze zdrowych i czystych lubelskich terenów. Nie ma w nich grama konserwantów ani sztucznych barwników. Lemoniady delikatnie dosładzane są miodem, a w wersji wegańskiej sokiem z polskich jabłek.

Naturalnym konserwantem w lemoniadach jest ocet jabłkowy – pierwszy produkt wytwarzany przez Kozią Zagrodę Cichostów. Powstaje on ze starych odmian jabłonek, które rodzą owoce w zwykłym cyklu – co dwa lata. Jabłka z nich są tak kwaśne, że nadają się właściwie tylko na ocet. Wcześniej zjadały je kozy, ale bez problemu odstąpiły niewielką ich część, aby mógł powstawać tak uwielbiamy przez wielu płyn.

Kozy przyczyniły się nie tylko do powstawania octu, ale także sera – Cichosza wędzonego. Jest to ser niezwykle cenny, ponieważ powstaje w ilościach bardzo ograniczonych, ze względu na to, że Ewa i Konrad nie odstawiają koźląt od matek. Naturalny jest więc nie tylko sam ser, ale i cały proces jego produkcji.

Plany

Kozia Zagroda Cichostów w najbliższej przyszłości wzbogaci swoją ofertę o dwa nowe napoje o wdzięcznych nazwach: Kosiarz (z młodym jęczmieniem) i Żniwiarz (ze słodem żytnim).

Psst! Certyfikat KUKBUK Poleca, to nie jedyna nagroda zdobyta w tym roku przez Kozią Zagrodę Cichostów. Ich produkty zostały również wyróżnione w polskiej edycji prestiżowego przewodnika gastronomicznego Gault & Millau 2017.

Gdzie można kupić produkty Koziej Zagrody?

Na stronie Koziej Zagrody

Na profilu Koziej Zagrody na Facebooku

Telefonicznie: 507 162 926

E-mail: kzc@onet.pl

Osobiście na BioBazarze – ul. Żelazna 51/53, Warszawa (hala 1b). Wyłącznie w godzinach porannych!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: