Co kraj, to śniadanie. co śniadanie, to kawa - KUKBUK

Co kraj, to śniadanie. co śniadanie, to kawa

Co łączy włoskie, polskie, francuskie i skandynawskie śniadania? Kawa. Pije się ją pod każdą szerokością geograficzną. Każdą nieco inaczej.
kawy sniadaniowe kukbuk

Wielu z nas lubi śniadania włoskie: słodkie bułeczki drożdżowe, rogaliki z marmoladą, tosty z ananasem. Włosi lubią też sięgnąć po coś delikatnie słonego, ale lekkiego – na przykład ciabattę z ricottą. Z takim posiłkiem najchętniej komponują cappuccino, które we Włoszech jest kawą typowo śniadaniową (nikt nie zamówi jej tam po południu).

 

Innym smakują śniadania wytrawne, czasem określane jako typowo polskie – kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z sałatą, szynką, białym serem, do tego plasterki pomidora czy ogórka. Czasem do tego twarożek ze szczypiorkiem lub z rzodkiewką. Z takim posiłkiem świetnie komponuje się lungo bez dodatków. Polacy wyjątkowo umiłowali sobie kawę z mlekiem (80 procent wybiera właśnie taką), którą lubią wypić zaraz po śniadaniu lub po przyjściu do pracy.

 

Rośnie liczba miłośników śniadań francuskich. O poranku Francuzi uwielbiają lekkie owoce – truskawki, melon, jagody – podawane na przykład z jogurtem. Chętnie jedzą też bagietki, croissanty, bułeczki cynamonowe i maślane oraz wypieki z ciasta francuskiego, posmarowane jedynie masłem i dżemem. Najczęściej podawana jest do tego kawa z dużą ilością mleka – cappuccino lub latte macchiato.

kawy sniadaniowe kukbuk

W Polsce nie brakuje amatorów jedzenia skandynawskiego. Podstawowym składnikiem śniadań w Szwecji czy Danii jest chrupki chleb. Dodatkami do niego są zazwyczaj szynka, ser żółty, jajka i oczywiście pasty rybne czy łosoś. Kawa jest praktycznie obowiązkowa – zazwyczaj czarna, bez dodatków. Króluje lungo, ale lubiane jest też zbalansowane espresso.

 

We wszystkich kulturach są i tacy, którzy nie mają ochoty na poranny posiłek. Wtedy świetnie sprawdza się coffee-to-go. W poręcznym kubku na wynos warto przygotować puszystą latte – na przykład z dodatkiem miodu, syropu smakowego, zmielonych orzechów lub cynamonu. Taka kawa to pierwszy zastrzyk energii!

 

Mało kto wie, że o poranku świetnie sprawdzają się kawy lungo. Aż 68 procent kawy wypijanej w trakcie śniadania to właśnie tak zwane kawy długie. Ich pojemność wynosi około 110 mililitrów; pijane są w większych filiżankach, by przyjemność z porannej kawy trwała dłużej. O miłośnikach lungo nie zapomniało Nespresso. A ponieważ nasz nastrój codziennie jest inny, firma stworzyła serię aż pięciu mieszanek o różnych profilach aromatycznych (wszystkie kawy są naturalne, hermetycznie zamknięte w kapsułkach zaraz po zmieleniu). Z czego można wybierać? Tym, którzy lubią zacząć dzień mocnym akcentem, z pewnością posmakuje Fortissio Lungo – arabika (z wybrzeża Malabar) o bogatym i intensywnym smaku. Subtelne nuty kwiatowe i palonych ziaren odkryje kawa Vivalto Lungo (ziarna pochodzą z Ameryki Południowej i Afryki), dostępna też w wersji bezkofeinowej (Vivalto Lungo Decaffeinato). Delikatności śniadaniu doda Linizio Lungo, lekka mieszanka o wyczuwalnych nutach zboża i słodu, a egzotyki – łyk kawy Bukeela ka Ethiopia, łączącej subtelne kwiatowe nuty z aromatem piżma. Fani kaw z mlekiem nie muszą wzbraniać się przed dodaniem do każdej z mieszanek jego odrobiny – dzięki delikatnej mlecznej piance poranek stanie się jeszcze bardziej subtelny!

 

Wszystkich pięć sposobów na przedłużenie przyjemności przy porannej kawie można odkryć na: https://www.nespresso.com/pl/pl/pages/poranki-z-nespresso

 

A wy jakie śniadanie i kawę preferujcie?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: