Jedzenie w ruchu - KUKBUK

Jedzenie w ruchu

Jedzenie w ruchu - taki tytuł nosił pierwszy konkurs dla młodych projektantów, uruchomiony z inicjatywy platformy BMW Creative Lab. Dzięki współpracy samochodowego giganta z przedstawicielem najlepszego włoskiego dizajnu kuchennego, marki Fratelli Guzzini, grupka włoskich studentów wzornictwa u progu kariery wymyśliła szereg rozwiązań dla jedzących w podróży.
bmw creative lab kukbuk

Młodzi, często jeszcze uczący się dizajnerzy dostali szansę, by w toku 8-miesięcznego projektu przyjrzeć się profesjonalnym procesom rozpoznawania potrzeb i projektowania produktów, które nie ograniczają się do wzornictwa powiązanego z branżą motoryzacyjną, ale jako temat przewodni wykorzystują bliską jej „mobilność”. Współorganizatorzy konkursu, firma Fratelli Guzzini i projektancka agenda BMW – Designworks USA, zachęcili studentów, by zastanowili się nad sposobem, w jaki zmienia się nasz styl jedzenia w kontekście zmian społecznych i urbanizacyjnych, mód na gotowanie i podróżowanie skłaniających nas do bycia w stałym ruchu. Potem doradzały uczestnikom na wszystkich etapach prac nad krystalizującymi się projektami nakryć, obiektów i naczyń, które miałyby służyć naszym zmieniającym się potrzebom.

 

Powstały ciekawe rozwiązania dla multi-taskingowców, osób lubiących jedzenie w grupie i troszczących się o rolę, jaką nasza konsumpcja odgrywa dla środowiska. Federico Elli stworzył zestaw naczyń do wyniesienia w plener, który potem można spokojnie poddać recyklingowi, Francesca Terzi zastanowiła się, jak transportować porcelanę, by ten delikatny, elegancki materiał nie uległ uszkodzeniom, zaś zwycięzca rocznego stażu w Designworks USA i Guzzini, Attila Veress, nawiązał do klasycznej formy włoskiego lunchboksu, przystosowując go do nowoczesnych wymagań – elementów jego koszyka można nawet użyć w piekarniku!

 

Wyglądamy kolejnych odsłon konkursu BMW Creative Lab, które być może ukażą nam prawdziwe dizajnerskie talenty!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: