Homar na stół! - KUKBUK

Homar na stół!

Pozwólmy sobie na odrobinę luksusu, zwłaszcza takiego z certyfikatem MSC.

Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały promocyjne MSC

homar msc kukbuk

Homary do XIX wieku uchodziły za niesmaczne—ich mięsem karmiono służbę albo wykorzystywano jako nawóz i przynęta na ryby. Dziś uchodzą za rarytas, na który nie każdy może sobie pozwolić i najbardziej wartościowy towar w dziedzinie eksportu ryb i owoców morza.

Najlepsze gatunkowo homary wyławia się przede wszystkim w okolicach kanadyjskich prowincji Nowego Brunszwiku, Wyspy Księcia Edwarda i Nowej Szkocji. Kanada może także poszczycić się najdłuższą historią prawnych regulacji dotyczących zrównoważonego rybołówstwa. Dotyczą one między innymi ograniczenia liczby licencji połowowych i całkowitego dopuszczalnego połowu, a także zminimalizowania użycia sieci, które pozostają jednym z głównych niebezpieczeństw dla zwierząt morskich.

Przetwórcy z branży szczególnie dbają o przyszłość swoich zasobów, o czym świadczy fakt, że aż 97% ze wszystkich połowów homara uzyskało certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC. Według danych DFO, w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat widać trend wzrostowy w połowach homarów.

Producenci z okolic Wyspy Księcia Edwarda dbają o to, by ich produkty były dostępne na rynku także za pięć lat. Dlatego również tak ważne jest, by wybierać ryby i owoce morza z niebieskim znakiem MSC.

Wybierając bowiem produkty z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa, przyczyniamy się do ochrony zasobów i ekosystemów morskich, a także wielu gatunków zwierząt zamieszkujących morza i oceany. To gwarancja, że produkty pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł.

 

homar kukbuk

MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.

Już ponad 250 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już w ponad 21 500 produktach w ponad 100 krajach na całym świecie. W Polsce dostępnych jest już blisko 400 produktów, które można znaleźć w pierwszej w Polsce wyszukiwarce produktów z ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: