Gault & Millau tour - kolejne rozdanie - KUKBUK

Gault & Millau tour – kolejne rozdanie

Smak to język kultury. Dzisiaj poznaliśmy kolejnych jego mistrzów.
gault millau kukbuk

Znamy już mistrzów patelni z Warszawy i Poznania, teraz przyszła kolej na najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia i Górnego Śląska.

Gault&Millau Tour to projekt promujący zróżnicowane tradycje kulinarne Polski za pomocą jedynego słusznego w tej dziedzinie języka – smaku. Na każde spotkanie zapraszani są szefowie kuchni reprezentujący restauracje z badanego przez inspektorów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska regionu oraz kilku starannie wybranych producentów żywności. Polska dzięki swojemu wyjątkowemu położeniu geograficznemu i niezwykłym terenom rolniczym stwarza niezwykłe możliwości kulinarne – autorzy Żółtego Przewodnika pragną stworzyć książkę o tych, którzy najlepiej je wykorzystują.

Znamy już najlepszych szefów Kuchni w regionie Małopolska, Podkarpacie i Górny Śląsk. Kraków okazał się bezkonkurencyjny, aż czterech spośród piątki laureatów gotuje w mieście Kraka, żeby skosztować mistrzowskich  dań głównego laureata w regionie wystarczy odwiedzić restaurację Copernicus, w której gotuje Szef Roku – Marcin Filipkiewicz. Tytułem Kobiety Szefa  została uhonorowana Luiza Trisno  z Ramen Girl of Yellow Dog, obiecującym Młodym Talentem  został  Daniel Myśliwiec z Zazie Bistro, tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej trafił do Przemysława Bilskiego z restauracji Pod Nosem, zaś nagroda Szefa Jutra powędrowała do Przemysława Błaszczyka z Manana Bistro & Wine Bar. Gratulujemy zarówno laureatom, jak i wszystkim uczestnikom – poprzeczka była ustawiona naprawdę wysoko. Do zobaczenia na następnym spotkaniu!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: