Dania oklepane: dynia - KUKBUK

Dania oklepane: dynia

Sezon na dynię w pełni, redakcyjna kuchnia mieni się wszystkimi odcieniami pomarańczy. Piekliśmy dynię, przecieraliśmy ją, a nawet wyprodukowaliśmy z niej masło orzechowe.
Dania oklepane dynia

Co jeszcze ciekawego można zrobić z dyni? A czego lepiej z niej nie robić? Spytaliśmy Witka Iwańskiego, który zeszłej jesieni ujął nas purée z dyni z pastą miso, oraz Martę Karcz, naszą byłą asystentkę, która spełnia się teraz w kuchni Baru Studio.

Dania oklepane dynia

Witek Iwański, szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil

 

Jak zepsuć dynię?
Z dynią można zrobić wszystko. Bywa tylko kłopotliwa w doprawianiu, dość trudno wydobyć z niej pełnię smaku. Bardzo łatwo zabić jej aromat źle dobranymi dodatkami. Dynia schodzi wtedy na drugi plan, a dodatki przejmują inicjatywę smakową.

 

Jak wyczarować z dyni smaczne danie?
Bardzo dobrym pomysłem jest pieczona dynia. Kroi się ją na cząstki i zostawia ze skórką, po upieczeniu łatwiej ją będzie zdjąć. Doprawia się sporą ilością oliwy, czosnku, rozmarynu, można też upiec ją z dodatkiem szalotki. Taka dynia sama w sobie jest smaczna, może stanowić też bazę wielu innych potraw – doskonale sprawdza się między innymi w towarzystwie mięs, na przykład dziczyzny.

Dania oklepane dynia

Marta Karcz, kucharka w Barze Studio

 

Jak zepsuć dynię?
Kupując nieodpowiednią dynię, z cienką skórką i wodnistym miąższem. Danie na pewno nie zyska na nieprzemyślanych zakupach, warto więc prosić o rozkrojenie dyni na straganie albo w ciemno wziąć taką z grubą, twardą skórą. Polecam konkretnie odmianę hokkaido, to chyba najbardziej wszechstronna z dyń. Ma niesamowity, gęsty miąższ, poza tym fantastycznie nadaje się do pieczenia, zup i potraw typu curry.

 

Jak wyczarować z dyni smaczne danie?
Bardzo często robię dyniocchi, na kształt włoskich klusek przygotowywanych z ziemniaków. Okazały się fantastyczne z pieczonej lub gotowanej dyni. Ja zastępuję nią całkowicie ziemniaki przewidziane w przepisie, ale można też próbować proporcji pół na pół. Doskonałym dodatkiem będzie w tym przypadku masło szałwiowe – dynia lubi żywiczne zioła, takie jak rozmaryn i szałwia, które tworzą kontrast dla jej słodyczy. Do dyni pasują również prażone migdały i amaretto. Odrobina tego likieru dodana do dyniowego purée pięknie podkreśli jego smak.

 

A jaki jest wasz patent na dynię? Podzielcie się z nami pomysłami!

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku