Czy wiesz, ile marnujesz? - KUKBUK

Czy wiesz, ile marnujesz?

Niedojedzona kanapka, zapomniany banan, podwiędła sałata – czy to grzeszki z waszej lodówki?

Zdjęcie: instagram

marnowanie jedzenia kukbuk

Polacy marnują średnio 2 miliony ton jedzenia rocznie, co daje nawet 50 kilogramów żywności na osobę. Kupujemy zbyt dużo, a potem nagle tracimy pomysł na to, co zrobić z warzywami, nabiałem czy mięsem. Kto zje suchą piętkę chleba, jeśli w pobliskiej piekarni można kupić świeży bochenek? Hojną ręką wkładamy do sklepowego koszyka wszystko, na co mamy ochotę, a do garnka sypiemy więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Tymczasem GUS alarmuje, że aż 2,8 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie, a 10% tej liczby stanowią dzieci.

 

Federacja Polskich Banków Żywności prowadzi tej zimy kampanię, która ma na celu zwiększenie świadomości społecznej na temat ilości wyrzucanego jedzenia i podkreślenie, że problem dotyczy niemal każdego z nas. Łatwo można go zminimalizować, chociażby poprzez racjonalne podejście do zakupów żywnościowych i gospodarowanie  domowymi zapasami. KUKBUK gorąco wspiera takie akcje! W naszej redakcji nic się nie marnuje, bo apetyt mamy zdrowy i zawsze znajdzie się ktoś, kto zje ostatnią łyżkę risotto czy włoży do tostera zapomnianą kromkę chleba. Zastanówcie się, czy dobrze gospodarujecie żywnością – nie wszyscy mają szczęście najadać się do syta.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: